S-a inaugurat prima BAZĂ MILITARĂ permanentă a SUA din POLONIA
- Simona Mătieș
- 9 noiembrie 2012, 19:00
Statele Unite ale Americii au inaugurat, azi, prima lor prezenţă militară permanentă pe teritoriul polonez.
Este vorba de o unitate a forţelor aeriene formată din 10 militari, informează agenţiile internaţionale de presă. Preşedintele american Barack Obama a anunţat planul privind staţionarea de personal al forţelor aeriene la baza aeriană Lask, de lângă Lodz, în centrul Poloniei, în cursul vizitei pe care a efectuat-o anul trecut în această ţară. Cei 10 militari americani, care au venit în Polonia cu două avioane de luptă F-16 şi un avion de transport Hercules C-130, vor fi asistaţi de un personal temporar format din până la 200 de oameni în uniformă şi contractori civili. "Este un moment foarte important şi simbolic pentru relaţiile noastre", a declarat ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, la ceremonia de inaugurare.
Prezenţa militară sporită a SUA în Polonia complică relaţiile cu Rusia, care este preocupată de planurile Washingtonului de a staţiona o parte a sistemului său antirachetă pe teritoriul unui fost satelit sovietic. În acelaşi timp,Polonia , una din ţările cele mai pro-americane din Europa, a privit cu scepticism eforturile lui Obama de "resetare" a relaţiilor cu Moscova.
"Preşedintele Obama este ferm hotărât să creeze o bază de apărare antirachetă la Redzikowo în 2018", a declarat ambasadorul american Stephen Poland, care şi-a preluat postul la Varşovia la începutul acestei săptămâni. Sistemul antibalistic american urmează să fie amplasat la baza Redzikowo, din nordul Poloniei, în cadrul aşa-numitei European Phased Adaptive Approach, respectiv Abordarea Europeană Adaptivă în Etape, care va fi realizată în 2018. Acordul între SUA şi Polonia privind desfăşurarea sistemului de interceptare de rachete SM-3 în ţara central-europeană a intrat în vigoare în septembrie 2011. În acelaşi timp, firme americane sunt implicate în explorarea gazului de şist în Polonia, care speră să-şi reducă dependenţa de cărbune pentru a limita poluarea, dar şi de sursele de energie ruseşti.