Benzina şi motorina trebuiau să se ieftinească de la 1 ianuarie cu circa 50 de bani, prin introducerea prevederilor noului Cod Fiscal de către Companiile petroliere care stipulează o reducere a TVA de la 20 la 19%. În plus, supraacciza de 7 eurocenţi pe litru a dispărut din calculul preţului carburanţilor. Numai că, la pompă, această reducere a prețului nu se simte în buzunarul șoferilor, având în vedere faptul că, spre sfârșitul lui 2016, au avut loc scumpiri succesive, săptămânale, de la 5 bani, până la 20 de bani pe litru de carburant
Cum ne-am obișnuit, deja, ca în cazul celebrelor „Black Friday”, produsele se scumpesc serios înainte și, practic, ieftinirea reprezintă o revenire la prețul „corect”. Și în cazul carburanților situația este similară.
FOTO: Ieri, la bezinăria MOL, benzina costa 4,94 lei, iar motorina 4,90 lei FOTOGRAFII: MARIUS VLAD
„Au existat fluctuații de preț”
Pentru a ne lămuri cum stau lucrurile, ieri, o echipă a Evenimentului zilei s-a deplasat la două stații de benzină din București. Astfel, la stația MOL de pe Bulevardul Ion Mihalache, o angajată ne-a declarat că „spre sfârșitul anului trecut au existat săptămânal scumpiri, cu circa 10-20 de bani pe litru de benzină. Deocamdată, însă, nu ne putem da seama dacă această ieftinire ne va aduce vânzări mai mari. Este prea devreme să ne facem niște calcule!” În schimb, la benzinăria Petrom de pe Șoseaua București-Ploiești, am fost informați că „precum probabil știți, fiecare stație practică prețurile ei, chiar în cadrul aceleiași companii. La noi, spre sfârșitul anului, au existat, ce-i drept, fluctuații de preț și în sus și în jos, dar între 4-5 bani pe litru. Este clar că această ieftinire cu 49-50 de bani se va simți serios în buzunarul clienților, dar și pentru noi vor crește, cu siguranță, vânzările!”
„E prea devreme să socotim câte economii vom face!”
Printre cei care și-au alimentat ieri automobilele părerile erau împărțite. „Este o ieftinire destul de mare. O să facem ceva economie, dar nu ar fi rău ca tendința de scădere să se mențină”, ne-a declarat șoferul unei Dacii model mai vechi, în timp ce un taximetrist ne-a spus că „pe noi nu ne prea afectează. Suntem pe gaz!” În fine, șoferul unei mașini pe motorină ne-a mărturisit că nu-l prea interesează, pentru că „nu circul așa de mult, iar motorina este oricum mai ieftină!”
Un litru de benzină costa ieri la staţia de alimentare Petrom 4,91 lei, în timp ce unul de motorină era de 4,90 lei. La bezinăria MOL preșurile nu difereau prea tare: benzina era 4,94 lei, iar motorina 4,90 lei.
Până una-alta, șoferii primesc şi o veste mai puţin bună după aceste reduceri de preţ de circa 10% la benzină și motorină. Reducerile ar putea fi parţial anulate în perioada următoare, din pricina creşterii barilului de petrol.
Cotaţia ţiţeiului de tip Brent, de referinţă pe piaţa europeană, a depăşit în ultimele zile ale anului trecut valoarea de 56 de dolari pe baril, nivelul cel mai înalt al lui 2016.
Regim special de TVA pentru agricultori
Din 2017, agricultorii vor putea opta pentru un regim special de TVA. Astfel, aceştia vor fi scutiţi de TVA, însă vor plăti o compensaţie în cotă forfetară, care reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra preţului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole şi prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor.
TVA modificat și la taxiuri
Chiar dacă și în cazul companiilor de taxi TVA a scăzut de la 24% la 20%, în prețul unei curse acest lucru nu s-a simțit mai deloc. „E drept că pe bon este înregistrat noul TVA, numai că am plătit, practic, la fel. Știu foarte bine cât trebuie să plătesc pentru că aplelez des la aceste servicii”, ne declara ieri o clientă.
Modifi cări ale CASS
Anul 2017 vine cu o serie de modificări cu privire la contribuţiile la asigurările de sănătate (CASS). Astfel, baza de calcul a acestora, la care se aplică cota de 5,5%, va fi plafonată la de cinci ori salariul mediu brut pe economie. În plus, se elimină excepţia potrivit căreia persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de autor, investiţii, precum şi din alte surse, nu datorează contribuţie de sănătate pentru aceste venituri dacă realizează şi venituri din salarii, pensii sau din activităţi independente.
Extinderea perioadei de scutire de impozit pe profitul reinvestit
Totodată, din 2017, companiile vor beneficia de extinderea perioadei de scutire de impozit pe profitul reinvestit. Această măsură a fost introdusă la jumătatea anului 2014, însă pe termen limitat, şi urma să expire la finalul acestui an. De data aceasta, facilitatea a fost extinsă pe perioadă nedeterminată