Mesajul a fost transmis pe telefoanele clujenilor de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj. Situația incendiilor de vegetație a scăpat de sub control, fiind puse deja în pericol mai multe proprietăți ale unor oameni care trăiesc în diferite zone din județul Cluj.
În ultimele zile, pompierii militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj au intervenit la zeci de incendii de vegetație. Cel mai grav este cel din stațiunea Băișoara, din Munții Apuseni, unde focul s-a extins deja pe sute de hectare, fiind incendiată și o pădure.
”Stop incendiilor de vegetație uscată! Fiți responsabili! În luna martie incendiile de vegetație uscată și fond forestier au afectat peste 985 de hectare de pădure, provocând rănirea unei persoane, incendierea a 6 gospodării și mari pagube materiale. Incendiarea terenurilor este interzisă și se pedepsește conform legislației în vigoare cu neacordarea subvențiilor APIA sau cu amendă. ISU Cluj”, este mesajul de tip RO ALERT trimis tuturor clujenilor.
Cei de la ISU Cluj amenință că vor fi aplicate sancțiuni foarte mari celor care vor fi prinși că dau foc la vegetația uscată.
Ard 150 de hectare de pădure și pășune
Incendiul de la Băișoara a fost observat prima dată, în cursul zilei de vineri. De atunci, în zonă sunt concentrate forțe importante de pompieri, care sunt ajutate de zeci de localnici.
Un alt foc a fost pus ieri, la marginea municipiului Cluj Napoca, a pus în pericol un întreg cartier de locuințe din zona Între Lacuri. La fața locului au fost trimise mai multe autospeciale, pompierii reușind să izoleze incendiul.
A ars o fermă
Pompierii clujeni au intervenit cu cinci autospeciale de stins incendii, o auto platformă pentru intervenții și salvări de la înălțimi în apropierea localității Suceagu, unde a izbucnit un incendiu în apropierea unor rezervoare cu gaze.
Un alt incendiu a avut loc azi, lângă Cluj Napoca, în localitatea Suceagu. Focul s-a extins rapid și a mistuit mai multe grajduri ale unei ferme din zonă.
„Intervenția a fost una cu risc ridicat deoarece în apropierea clădirilor cuprinse de flăcări se aflau două rezervoare cu gaze, de cca 10.000l, care au fost puse în pericol de flăcările extinse de la vegetația uscată. Pentru stingerea flăcărilor au fost dislocate cinci autospeciale de stins incendii, o auto platformă pentru intervenții și salvări de la înălțimi și, preventiv, un echipaj SMURD”, transmit reprezentanții ISU Cluj.