S-a descoperit un misterios obiect cosmic. Implicații majore în domeniul astronomiei

S-a descoperit un misterios obiect cosmic. Implicații majore în domeniul astronomiei

Un misterios obiect cosmic aflat în zona de masă intermediară dintre cea mai grea stea neutronică şi gaura neagră cu cea mai mică masă, a fost descoperit de o echipă internaţională de astronomi.

 

Conform unui nou studiu publicat marţi, atunci când cele mai masive stele mor, ele se prăbuşesc sub propria greutate şi lasă în urma lor găuri negre. Când stele mai puţin masive mor, ele explodează în supernove şi îşi risipesc în spaţiu învelişurile exterioare, lăsând în urmă nuclee stelare dezgolite, foarte mici şi extrem de dense, formate exclusiv din neutroni, denumite stele neutronice.

Cea mai grea stea neutronică cunoscută cântăreşte nu mai mult de 2,5 mase solare, pe când gaura neagră cu cea mai mică masă cântăreşte aproximativ 5 mase solare. Timp de decenii, astronomii s-au întrebat dacă există şi alte obiecte cosmice de masă intermediară, între aceste valori.

Potrivit noului studiu, realizat în colaborare de cercetători de la Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) din SUA şi de la observatorul similar european, Virgo, a fost anunţată descoperirea unui obiect de 2,6 mase solare, care se plasează astfel în acest interval de masă dintre cele mai grele stele neutronice şi cele mai „uşoare” găuri negre.

Acest obiect a fost descoperit la 14 august 2019, în timpul ciocnirii cu o gaură neagră de 23 de mase solare, producând unde gravitaţionale detectate de observatoarele LIGO şi Virgo, conform studiului publicat în ultimul număr al The Astrophysical Journal Letters.

„Ciocnirile de natură mixtă, între găuri negre şi stele neutronice, sunt prezise de decenii, însă existenţa unui obiect compact în acest interval de masă reprezintă o mare surpriză”, a comentat Vicky Kalogera de la Northwestern University, coordonatoarea lucrării ştiinţifice publicate, adăugând că, deocamdată nu se ştie dacă acest obiect era „cea mai grea stea neutronică” observată vreodată sau „cea mai uşoară gaură neagră” detectată până acum. „Oricum ar fi, este vorba de un record”, a subliniat ea.

Această descoperire are implicaţii importante pentru domeniul astrofizicii şi a înţelegerii obiectelor cosmice compacte de masă intermediară, conform studiului, notează Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News