S-a descoperit cine a colorat în verde apa din Marele Canal al Veneției

Sursa foto: Twitter

Cine, sau mai corect, ce a colorat apa Marelui Canal din Veneția duminica trecută. Imaginile au făcut înconjurul întregii lumi.

Culoarea verde fosforescentă a apărut duminică în Veneția, atrăgând atenția lumii întregi. Poliția italiană a deschis imediat o anchetă asupra incidentului, fiind alarmată de posibilitatea ca această substanță să fie toxică.

Temerile nu erau de neînțeles. Autoritățile de specialitate au găsite concentrații mari de substanță chimică, indicând faptul că incidentul nu a fost un accident. Oficialii de mediu au confirmat luni sursa colorării apei, după ce imaginile de pe rețelele de socializare au arătat o pată de verde strălucitoare în jurul Podului Rialto, lângă un ponton mărginit de restaurante.

Potrivit specialiștilor italieni, lichidul verde fosforescent care a apărut în Marele Canal al Veneției a fost cauzat de fluoresceina chimică. Acesta este un colorant organic fluorescent, obținut din rezorcină și acid ftalic.

Ce este fluoresceina

Fluoresceina este un colorant organic fluorescent care aparține clasei xanthenelorlor. Este cunoscută pentru proprietatea sa de a emite lumină verde strălucitoare atunci când este folosită împreună cu lumină albastră sau ultravioletă. Fluoresceina este utilizată în diverse domenii, inclusiv chimie, biologie, medicină și tehnologie. În biologie și medicină, este utilizată pentru a evidenția diverse structuri celulare sau tisulare în microscopie, precum și pentru a detecta prezența și localizarea anumitor substanțe în organism. De asemenea, fluoresceina este utilizată în tehnicile de imagistică medicală, cum ar fi angiografia cu fluoresceină, pentru a evalua vascularizarea retinei și corneei.

Fluoresceina - o substanță chimică netoxică - este folosită în principal la construcțiile subacvatice pentru a ajuta la identificarea scurgerilor. De asemenea, poate fi folosit în medicină – sub formă de picături pentru ochi – pentru identificarea leziunilor și a corpurilor străine, potrivit Institutului Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire din Italia.

În ciuda faptului că nu este toxic, concentrațiile mari de fluoresceină găsite în canal au indicat că probabil că nu a fost rezultatul unui accident, a anunțat Sky News. Alte rezultate ale testelor, care ar putea ajuta la identificarea cantității exacte de substanță din apă, sunt așteptate în cursul aceastei săptămâni.

Acest incident a fost precedat de alte numeroase episoade din Italia, unde grupurile ecologiste au vizat monumente cu culori și vopsele. Activiștii au folosit cărbune vegetal pentru a înnegri apele fântânii Trevi din Roma, într-un protest împotriva combustibililor fosili.

Cu toate acestea, spre deosebire de cazurile anterioare, niciun grup de protest nu a apărut public pentru a-și revendica responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat la Veneția.