S-a descoperit că microbii din stomacul vacilor poate ajuta la reciclarea plasticului

Microbii din stomacul vacilor pot distruge anumite tipuri de plastic utilizat pentru sticle, ambalare a alimentelor și țesături sintetice. Oamenii de știință au descoperit acești microbi în lichidul care a fost extras din stomacul vitelor și ovinelor, care ajută dieta lor.

Misterele din stomacul vacilor

Rumenul acționează ca un incubator pentru acești microbi, care fie digeră, fie fermentează alimentele consumate de rumegătoare, potrivit Universității din Minnesota. Cercetătorii au suspectat că unii microbi care se ascund în rumenul unei vaci ar trebui să poată digera substanțe ale căror componente moleculare sunt legate de așa-numitele grupări esterice.

Datorită dietei erbivore, vacile consumă poliester natural produs de plante, numit cutin. „Când ciupercile sau bacteriile doresc să pătrundă în fructe, produc enzime care sunt capabile să scindeze această cutină”, a declarat Doris Ribitsch, om de știință la Universitatea de Resurse Naturale și Științe ale Vieții din Viena.

Ribitsch și colegii ei au izolat astfel de enzime din microbi și și-au dat seama că vacile ar putea fi o sursă care mănâncă poliester. „Aceste animale consumă o mulțime de material vegetal, deci este foarte probabil să puteți găsi astfel de microbi” care trăiesc în stomacul vacilor, a spus ea.

Pentru a evalua cât de mult plastic ar putea mânca acești microbi, echipa a incubat fiecare tip de plastic în lichidul rumenului. De asemenea, pentru a-și face o idee despre ce microbi ar fi vorba, echipa a luat ADN-ul din lichidul din rumen. 98% din acesta a aparținut regnului bacteriilor Pseudomonas, demonstrându-se că mai multe specii de bacterii descompun mase de plastic, a spus Live Science.

Reproducerea enzimelor

Ribitsch și echipa ei doresc să înțeleagă ce enzime folosesc bacteriile pentru a descompune materialele plastice. Dacă identifică enzime care ar putea fi utile pentru reciclare, atunci pot proiecta genetic microbi care produc aceste enzime în cantități mari, fără a fi nevoie să colecteze respectivii microbi direct din stomacul vacilor. În acest fel, enzimele pot fi produse ușor și ieftin, pentru a fi utilizate la scară industrială.

Potrivit noului studiu, rumenul de vacă poate reprezenta un mediu în care să fie descoperite aceste tipuri de enzime utile, chiar dacă apar și în alte locuri din natură. Anumite organisme marine secretă cutinaze, care pot descompune plasticul, la fel și diferite tipuri de ciuperci.

Ribitsch a spus că echipa sa este atentă la microbii care pot consuma polietilenă, unul dintre cele mai răspândite materiale plastic și se întreabă dacă pot fi găsite și în stomacul vacilor. „Poate că putem găsi, în astfel de locuri, cum ar fi lichidul din rumen, enzime care pot să degradeze polipropilena și polietilena”, a spus ea.