De astăzi până duminică, în Pavilionul Central Romexpo din București, cititorii se vor putea delecta cu zeci de mii de titluri și 800 de evenimente culturale în cadrul cărora își pot întâlni autorii preferați în carne și oase
Într-unspațiuexpozițional de 14.000 mp, nu mai puțin de 300 de edituri, centre culturale și tipografii și-au dat întâlnire cu iubitorii lecturii. Mâine, de la ora 18.00, în prima zi a târgului, cel mai incitant moment este oferit de Curtea Veche Publishing, care anunță o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României. Astfel, vor fi prezentate volumele „Ana Regina. Acasă pentru totdeauna” (autor Alexandru Muraru), Mihai I al României (autori Adrian Cioroianu și Mihaela Simina) și Calendarul Regal 2017, o colecție de fotografii rare cu Regele Mihai.
Dezvăluirile lui Emil Constantinescu
De remarcat și propunerile Editurii RAO, adevărate surprize pe piața de carte - „Prețul demnității. O istorie altfel”, de Laura Ganea, cuprinde dezvăluirile fostului președinte al României, Emil Constantinescu. Volumul va fi lansat mâine, începând cu ora 18.00, în prezența fostului lider al țării. „Brâncuși. Prinț al formei pure”, de Ana Calina Garaș, este un alt volum interesant propus de RAO.
De asemenea, Editura Polirom inventează noi provocări. Pentru că invitatul special din acest an la Gaudeamus va fi China, Polirom pune la dispoziția devoratorilor de literatură și titluri legate de prezentul zbuciumat al colosului asiatic: „Republica Populară a Amneziei. Tiananmen 1989”, de Louisa Lim, „Oamenii-Șobolani. În subteranele interzise ale Chinei”, de Patrick Saint-Paul, sau „Istoria Tibetului”, de Sam van Schaik.
„Românii sunt pe ultimul loc când vine vorba de cumpărat cărți”
Istoricul Lucian Boia a pregătit o nouă carte pentru această ediție a târgului - „Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei” (Humanitas). Lansarea noului volum va avea loc duminică, începând cu ora 13.00. „Merită menționat un aspect deosebit de important pentru piața noastră culturală. Românii se află pe ultimul loc când vine vorba de cumpărat cărți. Stăm rău din acest punct de vedere și acest lucru se simte”, ne-a declarat Lucian Boia.