Este vorba de o investitie de peste 10 milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană. Necesitatea lui, spun medicii, apare pe fondul creșterii alarmante a numărului bolnavilor de cancer în toata Europa, nu numai în România. 

Specialiștii  vor realiza studii celulare, de biologie moleculară și terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie și alte boli hematologice. În acest scop, la etajul al treilea al clădirii, a fost amenajată o fabrică de medicamente. Această fabrică este cheia institutului, spune Virgil Păunescu, coordonatorul proiectului. Cele mai multe proiecte de biotehnologii lansate anul acesta la nivel european își propun să producă celule sau fragmente de celule stem, pentru tratamentul cancerului.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean din Timișoara, obiectivul proiectului Oncogen îl reprezintă înlocuirea metodelor clasice de tratament în cazul tumorilor cancerigene și, automat, creșterea speranței de viață a bolnavilor. Principalii beneficiari vor fi pacienții cu cancer din Regiunea de vest a țării.

”Realizarea Oncogen a durat peste cinci ani, dar pentru ce reprezintă cercetare în 2015, este vârful de lance. Putem să spunem că Timişoara şi Spitalul Judeţean au intrat în rândul marilor centre de cercetare din lume”, arată Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara. ( Foto: Adrian Pîclișan)