122 de voluntari din Germania au început să primească câte 1.200 de euro pe lună fără să facă nimic în schimbul banilor.
Cei 1.200 de euro sunt plătiți celor 122 de participanți în fiecare lună pe o perioadă de studiu de trei ani. Proiectul este finanțat prin donații de la aproximativ 181.000 de persoane private. Finanțarea prin donații private asigură independența politică a studiului.
Cunoaștere în loc de credință
Studiul comun realizat de DIW Berlin și Asociația My Basic Income are scopul de a oferi cercetări privind veniturile de bază necondiționate.
„Dezbaterea despre venitul de bază necondiționat este modelată de credințe ideologice. Vrem să știm ce este cu adevărat important. Dezvoltăm mai mult simțul comun? Conduce la mai puțină epuizare, permite o muncă mai bună și mai multă formare? Luăm decizii mai curajoase?“, a explicat Michael Bohmeyer, inițiatorul proiectului pilot Venitul de Bază.
Participanţii la studiu nu au fost condiţionaţi de vreo nevoie financiară mai specială şi pot lucra cât de mult sau puţin doresc pe tot parcursul experimentului. Presupunerea este că oamenii devin mai creativi, mai liberi şi mai fericiţi dacă nu se confruntă constant cu presiunea de a câştiga destui bani pentru a face faţă nevoilor zilnice.
Participanţii la experiment pot sta degeaba pe toată perioada celor trei ani
„Nu trebuie să facă nimic pentru bani în afară de a completa şapte chestionare online în acei trei ani”, se arată într-o descriere a experimentului pe site-ul web al proiectului. Organizatorii şi-au restrâns interesul la 1.500 de participanţi. Dintre aceştia, 122 au fost selectaţi aleatoriu pentru a primi alocaţia lunară. Restul participanţilor vor servi ca grup de control. Până la final, fiecare participant va primi 43.200 de euro.
„Venitul de bază pentru persoanele cu venituri mici a fost deja cercetat științific de multe ori în întreaga lume”, a spus Michael Bohmeyer. „Deoarece venitul de bază nu este un ajutor de urgență, ci o investiție universală în dezvoltarea societății în ansamblu, cercetăm acum efectul venitului de bază asupra clasei de mijloc”.
De caută unele dintre punctele slabe ale sistemului actual de securitate socială
„Sistemele noastre de securitate sociale, în mare parte finanțate prin contribuții, s-au dovedit de multe ori a fi în criză. De asemenea, a devenit clar cu ce grupuri sociale și-au atins limitele. Și această problemă va fi rezolvată prin schimbarea demografică exacerbată “, spune Jürgen Schupp.
„O cetățenie cu un venit minim necondiționat ar avea potențialul de a depăși unele dintre punctele slabe ale sistemului nostru actual de securitate socială”, mai spune el, potrivit world.in-24.