Evenimentul Zilei > International > S-a declanșat alerta! Panica e totală! Anunț de ultim moment: A murit!
S-a declanșat alerta! Panica e totală! Anunț de ultim moment: A murit!

S-a declanșat alerta! Panica e totală! Anunț de ultim moment: A murit!

Un medic chinez, care se ocupa de tratarea victimelor infectate cu temutul coronavirus în orașul Wuhan, a murit, informează The Guardian.

Presa oficială chineză a dat publicităţii fotografia lui Liang Wudong, în vârstă de 62 de ani, medic la Spitalul Hubei Xinhua din Wuhan, aflat în prima linie în lupta împotriva virusului şi asistenţa acordată bolnavilor, care a murit după ce a contactat la rândul său coronavirusul 2019-nCoV.

Medicul a murit sâmbătă dimineață, potrivit presei de stat chineze, citate de The Guardian.

Site-ul Global Times, din China, mai scrie și despre un alt caz, în curs de clarificare. Este vorba despre un alt medic, care și el trata pacienți la Wuhan, care ar fi murit în urma unui stop cardiac, tot sâmbătă.

Nu este încă lămurit dacă Jiang Jijun, în vârstă de 51 de ani, fusese infectat cu coronavirusul.

S-a extins cordonul sanitar

China a anunţat sâmbătă extinderea cordonului sanitar impus pentru limitarea răspândirii noului coronavirus identificat iniţial în oraşul Wuhan.

Dată fiind această măsură, 56 de milioane de persoane vor fi, practic, izolate de restul lumii.

Cinci oraşe din provincia Hubei (centru) au fost adăugate celor 13 care erau deja vizate de această dispoziţie care implică în special suspendarea transportului public spre şi dinspre aceste aglomerări şi închiderea bretelelor de autostradă care le deservesc.

nbsp;

Armata, chemată în ajutor

Armata chineză a desfăşurat sâmbătă medici în centrul epidemiei de pneumonie virală, al cărei bilanţ a continuat să crească şi care afectează şi Europa, cu trei cazuri confirmate în Franţa și două cazuri suspecte în Ucraina.

Dintre aceşti pacienţi, cel puţin doi au fost recent în China, potrivit autorităţilor sanitare franceze.

Spitalizaţi la Paris şi Bordeaux (sud-vest), pacienţii se află internaţi în condiţii de izolare.

Pe lângă ţările asiatice deja afectate, în special Japonia şi Thailanda, a fost raportat un al doilea caz în Statele Unite.
Primul caz de coronavirus din Wuhan a fost confirmat în al doilea cel mai mare oraş din Australia, Melbourne, a anunţat ministrul Sănătăţii din acest stat.

Pacientul este un cetăţean chinez de circa 50 de ani care a călătorit în Wuhan înainte de a ajunge în Melbourne, la 19 ianuarie, a precizat ministrul Sănătăţii din statul Victoria, Jenny Mikakos, într-o conferinţă organizată sâmbătă. Pacientul este în stare stabilă şi a fost izolat.

Ministrul Sănătăţii din Japonia a anunţat sâmbătă că a fost confirmat al treilea caz în această ţară, informează agenţia Kyodo. Pacienta este o femeie din Wuhan, care a ajuns în Japonia la 18 ianuarie.

Autorităţile din Coreea de Sud, Japonia şi Vietnam au confirmat sâmbătă noi cazuri de infectare cu noul coronavirus.

41 de morți

Epidemia se răspândeşte rapid în ţara sa de origine, unde au fost consemnate până sâmbătă 1.300 de cazuri de contaminare, dintre care 41 mortale, amintește, la rândul ei, agenția de presă franceză AFP, preluată de agerpres.ro.

China a intrat în Anul Şobolanului sub semnul focarului de coronavirus, care a izbucnit în decembrie în oraşul Wuhan, plasat de facto în carantină.

De Anul Nou chinezesc, străzile acestei metropole din centrul Chinei sunt goale, puţinii trecători acoperindu-şi feţele cu măşti de protecţie obligatorii, după cum a constatat o echipă AFP aflată la faţa locului.

La limitele cordonului sanitar, la aproximativ 20 km est de centrul oraşului, autovehiculele care încearcă să treacă trebuie să se întoarcă. ”Nimeni nu poate ieşi”, a a declarat un poliţist pentru AFP. Nici trenurile sau avioanele nu pot părăsi oraşul, măsură impusă începând de joi.

56 de milioane de persoane izolate

Aproape întreaga provincie Hubei este ruptă de restul lumii, numărul persoanelor afectate de această măsură fiind de peste 56 de milioane, aproape cât populaţia din Africa de Sud, notează AFP.

Armata a trimis trei avioane în zona interzisă, care au debarcat vineri seară 450 de medici militari şi personal sanitar auxiliar. Unii dintre aceştia au experienţă în lupta contra Ebola şi SARS, o tulpină similară noului coronavirus, care a ucis 650 de persoane în China continentală şi Hong Kong între 2002 şi 2003.