Proiectul de hotărâre privind decontarea a 11. 000 de teste PCR pentru locuitorii Capitalei a fost adoptat, luni, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB. Consilierii USR și cei ai PNL s-au abținut sau au votat împotrivă.
Beneficiarii hotărârii CGMB vor fi cetăţenii municipiului Bucureşti care vor solicita, în mod voluntar, înscrierea în cadrul proiectului şi nu se află în categoriile definiţiilor de caz, astfel cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică din România. În termen de cinci zile de la comunicarea hotărârii, ASSMB va elabora regulamentul privind implementarea proiectului.
Primarul general, Gabriela Firea, a precizat, luni, la începutul şedinţei CGMB, că Municipalitatea va încheia parteneriate cu toate spitalele de stat şi clinicile private care vor dori să intre în acest proiect şi care deţin aparate de testare PCR, acreditate de Ministerul Sănătăţii şi avizate, ca şi circuite medicale, de DSP. Firea a subliniat că testele folosite vor fi PCR, "nu din acelea rapide, scurte, contestate, despre care s-a spus că dau anumite erori".
Consilierul general PNL Stelian Bujduveanu a menţionat că grupul consilierilor municipali PNL nu poate susţine proiectul. "Din punctul nostru de vedere, ca şi grup PNL, nu se poate susţine un asemenea proiect, pentru că seamănă mai degrabă a mită electorală decât a proiect care să ajute cetăţenii municipiului Bucureşti", a declarat Bujduveanu.
Firea i-a răspuns că acea sumă de 200 de lei nu se oferă cetăţeanului care face testul, ci se decontează spitalului ce îl realizează.
"Vreau să-mi arătaţi şi mie unde scrie că se oferă cetăţeanului 200 de lei? (...) 200 lei se decontează spitalului de stat sau clinicii private care realizează testul (...), este fix suma pe care o plăteşte acum Guvernul, prin Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, clinicilor de stat sau private care realizează teste PCR pentru persoanele care se înscriu în definiţia de caz (...) Am venit cu acest proiect la insistenţele cetăţenilor. Sunt foarte mulţi care acum o lună, de când am anunţat prima oară că intenţionăm să testăm cetăţenii, au spus (...) că vor testare", i-a spus Firea lui Bujduveanu.
Ea a menţionat că, de pildă, în cadrul acestui proiect poate fi admisă la testare o întreagă familie. "Am ajuns la concluzia că nu ar fi corect să inducem un sentiment de discriminare (...) Peste tot în Europa şi în SUA s-a lărgit definiţia de caz şi se testează şi alte categorii de persoane, care nu prezintă simptome", a precizat Firea.
Potrivit acesteia, cetăţenii care vor ieşi pozitivi la testare vor urma procedura naţională şi internaţională, anume internare, DSP va dispune anchetă epidemiologică şi se vor realiza teste şi celor cu care aceştia au intrat în contact.
"Acesta e un prim lot de testări, primele 11.000 de persoane înscrise voluntar şi după o pauză necesară, pe care ne-o va recomanda un grup de specialişti cu care vom lucra (...), va începe - să spunem - un nou lot de testare", a menţionat edilul.
Consilierul general ALDE Tudor-Tim Ionescu a spus că România are cel mai scăzut nivel de testare din Europa privind COVID-19.
"Grupul ALDE va vota acest proiect şi invit toţi colegii să voteze acest proiect, pentru că sănătatea cetăţenilor nu poate să fie condiţionată de vreo opţiune politică sau de vreo dispută politică", a declarat Ionescu.
Consilierul municipal USR Alexandru Gâdiuţă a citit un amendament la proiect care a fost respins de CGMB. "Noi vom propune printr-un amendament prioritizarea resurselor, pentru că 11.000 de teste nu ajung practic pentru populaţia Bucureştiului, astfel încât să beneficieze într-o primă fază de aceste teste cei care se află în categorii vulnerabile (...), dacă acel amendament trece, vom vota proiectul", a spus Gâdiuţă.
Amendamentul prevedea că proiectul va avea două etape de testare, iar în prima fază vor putea fi acceptaţi ca beneficiari cetăţeni din Bucureşti care se încadrează în următoarele categorii: prezintă patologie de fond, afecţiuni pulmonare, insuficienţă renală, obezitate, imunosupresie, diabet, maladii autoimune, alte afecţiuni considerate că au acest specific de către instituţiile de specialitate, au peste 65 de ani, persoane vulnerabile prin faptul că lucrează într-un mediu ce presupune un risc ridicat de contagiune.
"Vreau să le mulţumesc consilierilor generali PSD, ALDE şi PMP care au votat acest proiect, să afle toţi bucureştenii cine sunt cei interesaţi de sănătatea populaţiei. (...) Nu pot să le mulţumesc consilierilor generali USR şi PNL, care ori s-au abţinut ori au votat împotrivă (...), este o mare dezamăgire că nici măcar acum, într-o pandemie atât de groaznică (...), unii dintre politicienii noştri de la nivel local nu reuşesc să-şi depăşească orgoliul politic, interesele politice (...). Acum aţi votat împotriva proiectului de testare a bucureştenilor doar pentru că l-am propus eu şi îl veţi aplauda în postări pe Facebook sau la televizor când va veni de la Guvern. Ruşinos! (...) PNL şi USR, prin consilierii lor generali, sunt împotriva populaţiei", a spus Firea.