Evenimentul Zilei > International > S-a aflat răspunsul la o întrebare spinoasă: „Câte tancuri are Putin?”
S-a aflat răspunsul la o întrebare spinoasă: „Câte tancuri are Putin?”

S-a aflat răspunsul la o întrebare spinoasă: „Câte tancuri are Putin?”

Majoritatea țărilor civilizate publică anual rapoarte detaliate despre tipurile de armament. Însă asemenea informații sunt mai dificil de obținut pentru Rusia.

„Câte divizii are Papa?” suna faimoasa întrebare a lui Stalin, la care nici unul dintre acoliții săi nu a îndrăznit să răspundă.

Recent, o întrebare asemănătoare, care frământa lumea militară, și-a găsit răspunsul: „Câte tancuri are Putin?”

Pe 19 septembrie, publicația online Lenta.ru a prezentat un document care, compilând informații din mai multe surse deschise, afirmă că armata rusă dispune în prezent, nici mai mult, nici mai puțin, de 2.685 de tancuri de luptă, împărțite în trei categorii: T-72, T-80 și T-90.

Potrivit documentului citat, numărul tancurilor rusești noi sau modernizate după 2000 este de 1.200, ceea ce reprezintă aproximativ 45% din total. Proporția a crescut substanțial în perioada mai ales în ultimul deceniu.

„Dacă, în 1998-2000, circa 150 de tancuri T-72B și T-80U au fost aduse la standarde T-72BA și T-80UE, livrările către forțele ruse s-au ridicat la peste 600 de tancuri T-72B3, la peste 300 de tancuri T-72B3M și la peste 60 de tancuri T-80BVM”, scrie Lenta.

În același timp, este iminentă livrarea primelor exemplare din noul tanc T-14 Armata, care a fost testat în Siberia, potrivit unor surse industriale ruse, citate de Opex 360, iar livrarea altui model nou de tanc, T-90M Proriv-3 a început deja.

Este evident dacă dacă multe țări occidentale – mai ales Marea Britanie – consideră că tancul este o armă perimată, Rusia mizează în continuare pe ea.

Documentul citat care arată că 39 de batalioane noi de tancuri au fost create în ultimii ani în Rusia. Dintre acestea, 32 au fost amplasate în vestul și sudul țării.

Potrivit unei alte publicații ruse, Vedemosti, Ministerul Apărării prevedea în luna februarie ca până în 2030 să fie livrate forțelor armate 500 de tancuri T-14 și 400 de T-90M.

Soarta modelelor de tancuri mai vechi, precum T-80 sau T-72B3, rămâne incertă, conform documentului citat de Lenta.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: