Angajații de la STB nu au salariile despre care bucureștenii susțin că sunt foarte mari. Veniturile nete ale acestora sunt chiar modeste în comparație cu ale celor de la Metrorex.
O comparație a salariilor încasate de cei care lucrează la STB arată că veniturile acestora nu sunt așa de mari, în comparație cu cele ale angajaților de la Metrou.
Până acum, bucureștenii se întrebau dacă unui controlor STB i se rentează să vină la serviciu. De asemenea, un mare mister era cuantumul salariului încasat de un controlor STB.
Ei bine, un angajat pe această funcție are un salariu de bază brut de 3.315 lei, la care se adaugă sporul de vechime, dar și bonusuri de performanță. În plus, controlorii STB mai primesc și bonuri de masă în valoare de 400 de lei. Calculul net arată că un control STB cu vechime maximă, poate merge acasă cu 2.600 de lei, net.
La STB, în trimestrul al doilea al anului 2022, erau angajați doar 221 de controlori de bilete și legitimații de călătorie.
Salariile de la STB nu sunt mari
La Societatea de Transport București, care asigură transportul local pentru sute de mii de oameni, în fiecare zi, există angajați care au venituri lunare, mai mici decât salariile minime brute pe economie.
De exemplu, un om de serviciu care face curat în autobuze, tramvaie sau troilebuze, la capăt de linie, are un salariu de încadrare brut în sumă de 2.800 de lei și bonuri de masă.
Șoferii de la STB sunt ceva mai bine plătiți, dar cu mult mai puțin față de responsabilitatea pe care o au. Nu este de glumă să conduci un autobuz plin cu oameni, la o oră de vârf, pe străzile din București.
Venitul brut lunar al unui șofer este 5.363 de lei, la care se adaugă tichetele de masă în valoare de 400 de lei. La final de lună, un șofer merge acasă cu un salariu net cuprins între 3.700 de lei și 4.700 de lei.
Statistica mai arată că STB are o capacitate de tranport zilnic, estimată la 2.1 milioane de persoane.
Numai că, doar zece la sută din această cifră sunt călători efectivi. Zilnic se emit bilete de călătorie sau abonamente, pentru 210.000 de bucureșteni, scriu cei de la romaniatv.net.