De ce coronavirus ucide mai mulţi bărbaţi decât femei? Unul din multele mistere care există în jurul acestei pandemii s-ar părea că a fost dezlegat.
Un studiu condus în SUA de Montefiore Health System şi de Albert Einstein College of Medicine, în colaborare cu Spitalul de boli infecţioase Kasturba din Mumbai, India, dau un răspuns la întrebarea de ce mor mai mulţi bărbaţi decât femei: Vina ar avea-o testiculele.
Potrivit cercetătorilor, glandele sexuale masculine ar constitui o specie de „fortăreaţă” în care virusul se refugiază când este atacat. O fortăreaţă care nu există la femei, fiindcă ovarele spre deosebire de testicule nu prezintă proteina ACE2, receptorul de care Covid-19 se leagă pentru a invada celulele umane.
Studiul a fost condus de 4 cercetători, profesori de biologie moleculară, de oncologie şi microbiologie. Cei 4 au publicat studiul lor pe MedRxiv, un site pe care în aceste săptămâni oamenii de ştiinţă fac schimb de informaţii şi date despre coronavirus.
„Studii efectuate în toată lumea - scriu ce patru - au demonstrat în mod repetat o incidenţă majoră şi o severitate mai gravă a bolii la bărbaţi decât la femei”. Cercetătorii explică ca au notat modul cum bărbaţii au nevoie de mai mult timp „pentru a se elibera de virus”, iar aceasta poate explica „majoritatea cazurilor de deces al lor”.
Efectiv, dacă contagierea continuă în acelaşi ritm la bărbaţi şi femei, chestiune confirmată atât de China, cât şi de Italia, Marea Britanie, Spania şi SUA, bărbaţii reprezintă un număr mai mare de decese. În New York s-a ajuns la o diferenţă în care decesele masculine sunt de 68%, iar cele feminine la 32%.
Mai exista şi teoria că bărbaţii sunt de obicei fumători şi au tensiunea mai mare, sau că sistemul imunitar feminin reacţionează cu o mai mare putere decât cel masculin.
Explicaţia celor 4 oameni de ştiinţă americani şi indieni, lansează ideea că virusul intră în corpul bărbaţilor şi cu ajutorul testiculelor este mai protejat de reacţia sistemului imunitar. Şi graţie acestei fortăreţe, Covid-19 reuşeşte să reziste mai mult timp în bărbaţi, ucigând mai mulţi faţă de femei.
Primele reacţii ale experţilor par să accepte teoria ca posibilă. Profesoara Kathryn Sandberg de la Georgetown Univesity, specialistă în diferenţele de reacţii imunitare între bărbaţi şi femei a declarat pentru Washington Post : „consider că efectiv testiculele pot avea un rol” şi a recomandat ca în toate spitalele să se încerce elaborarea de date mai precise fiindcă „doar aşa se vor putea înţelege mecanismele pe care virusul le foloseşte pentru a ataca corpul uman”.
Dacă teoria va fi confirmată de studii ulterioare, s-ar desprinde un alt factor îngrijorător, adică virusul Covid-19 să fie transmis pe cale sexuală: „Va trebui luat în considerare că virusul poate să fie secretat în lichidul seminal”, ameninţă profesoara indiancă Aditi Shastri, potrivit celor relatate de Il Messaggero.