Cine este, de fapt, profesoara de japoneză înjunghiată. La ce companie a lucrat și ce legătură avea cu TVR

Sursa: Arhiva EVZ

Profesoara de japoneză care a fost înjunghiată de un elev, marți, la Colegiul Național „Ion Creangă” din București, se numește Raluca Puchea, potrivit unor surse judiciare. Tânăra de 26 de ani lucrează de doi ani în învățământ, fiind profesor debutant.

Raluca Puchea a lucrat ca traducător și interpret la compania japoneză Makita, „lider mondial în producția și furnizarea de scule electrice profesionale, scule pneumatice și mașini pentru păduri, parcuri și grădini” , așa cum se arată pe pagina linkedin.com.

Tânăra profesoară a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București, secția Limba și literatura japoneză și a făcut și absolvit masterul „East Asian Studies”, din cadrul aceleiași universități. Mai mult, Raluca Puchea a apărut la emisiunea TeleȘcoala, difuzată pe TVR2, unde oferea publicului lecții de Limba Japoneză.

Profesoara a fost atacată cu un cuțit, în timpul orei de un elev de 16 ani

Raluca Puchea a avut o plagă superficială care a necesitat sutură, au explicat medicii de la Spitalul Universitar care au preluat-o. Ea a fost consultată de o echipă multidisciplinară și nu a necesitat intern. Potrivit informațiilor despre incident, starea profesoarei era stabilă, conștientă, cooperantă. Elevul de 16 ani care și-a înjunghiat profesoara în clasă a fost reținută de polițiști.

Totul a plecat din clipa în care profesoara de limba japonează a anunțat un test, ceea ce ia supărat pe elevi. Unul dintre băieți a scos din rucsac un cuțit de bucătărie și a rănit-o pe femeie.

Adolescentul ar fi trecut printr-un episod depresiv, spun surse din ancheta privind incidentul tulburător, petrecut la unul dintre cele mai bune licee din București.

Ministrul Educației a reacționat după incident

Ligia Deca spune că este un eveniment regretabil și condamnă orice act de agresiune din școală: „Incidentul regretabil de astăzi, în care o profesoară a fost rănită de un elev în sala de clasă, este un semnal de alarmă care se adaugă celorlalte situații care ne-au atras atenția asupra importanței pe care trebuie să o acordăm siguranței în mediul școlar. Condamn cu fermitate orice act de agresiune din școală, fie ea fizică sau verbală, îndreptat asupra membrilor comunității școlare!

Avem nevoie ca școala să fie un loc în care atât copiii, cât și profesorii să se simtă în siguranță. Am convingerea că inițiativele instituționale – regulamente, proceduri, activități în comun cu parteneri instituționali – trebuie să fie dublate de o atitudine responsabilă a tuturor celor implicați în educație și de un parteneriat real școală-familie. Doar în acest fel, incidente zguduitoare, asemeni celui de astăzi, vor putea fi prevenite”, a scris ministrul Educaţiei pe social media.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar din București spun că vor face verificări. Iar purtător de cuvânt ISMB a declarat: „Colegii copilului implicat în incident au primit consiliere și așteptăm concluziile verificărilor”.