De cele mai multe ori, atunci când gătim peștele întâmpinăm o problemă, se lipește de tigaie. Dar secretul bucătarilor s-a aflat după ani de zile. Şi nu este complicat, trucurile lor sunt foarte simple şi dacă le aplici te scapă de problemă.
Pentru că peștele este alimentul pe care toți nutriționiștii îl recomandă în dietele noastre sau atunci când dorim să adoptăm un stil de viață sănătos, mulţi dintre noi dorim să gătim mai des, dar întâmpinăm probleme mai ales când vrem să-l frigem în tigaie.
Un alt beneficiu al acestui preparat este faptul că necesită un timp de preparare extrem de scurt. În tigaie, la cuptor sau pe grătar, tot ce trebuie să faci este să pui câteva condimente și peștele este gata de a fi gătit în scurt timp.
Care sunt trucurile folosite de bucătari pentru prăjirea peștelui în tigaie
Primul truc folosit de bucătari este să eviți să pui peștele umed în tigaie. După ce l-ai curățat și spălat, trebuie să-i usuci suprafața cu prosoape de hârtie.
Al doilea truc este să folosești făină pentru pane. Rulează peștele în făină, apoi asează-l în tigaie.
Al treilea truc este să folosești tigaia „potrivită”. Dacă tigaia are un strat antiaderent, niciun produs nu se va lipi de suprafața fierbinte.
Al patrulea truc: nu acoperi tigaia cu un capac imediat după începerea prăjirii peștelui. Dacă îți este teamă că peștele va rămâne crud în interior, folosește capacul cu doar câteva minute înainte ca produsul să fie gata, adică când întorci peștele pe cealaltă parte.
Foarte important, nu economisi ulei vegetal pe care îl folosești în timpul prăjirii. Peștele ar trebui să pară înăbușit. Așa va fi suculent, gustos și nu va fi uscat.
Mare atenție, contează şi temperatura de prăjire este importantă. Trebuie să alegi un foc mediu. Pe un foc mare, peștele va arde, iar pe unul mic va fierbe, nu se va prăji și nu se va forma nici crusta aurie.
Peşte cu legume trase la tigaie
Pentru această rețetă delicioasă de peste cu legume trase la tigaie, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
-200-300 gr file de peste alb -puţină zeamă de lămâie, după gust -2-3 linguri ulei de maline -condimente (cimbru, ardei iute, busuioc, sare, rozmarin, piper) -câteva legume (broccoli, conopidă, dovlecel, ardei gras, morcov etc.)
Cum se prepară peştele cu legume:
Pentru început se spală şi se curăţă pestele de solzi, apoi se usucă folosind prosopele de hârtie pentru bucătărie. Se taie fâșii şi se stropeşte cu zeamă de lămâie, apoi se presară condimente peste el.
Separat, se pregătesc legumele, se spală şi se taie felii subțiri sau în rondele. Se pun în uleiul încins în tigaie, împreună cu peștele. Se mişcă tigaia din când în când, se agită uşor, dar nu se amestecă cu lingura sau furculița, pentru a nu se sfărâma legumele şi peştele.
După aproximativ 10 minute la foc mare, peştele cu legume este gata. Dacă vrei să foloseşti şi roşii, pe acestea trebuie să le adaugi cu 3 minute înainte de a lua tigaia de pe foc. Peste peștele cu legume puteți presăra pătrunjel verde şi câţiva căţei de usturoi feliaţi.