Analiștii occidentali i-au făcut o descriere președintelui rus Vladimir Putin în care scot în evidentă o schimbare radicală a liderului de la Kremlin spunând că este paranoic, supărat și mai nesăbuit. Analiștii mai afirmă că preşedintele rus s-ar fi putut schimba fundamental în perioada pandemiei.
Poziția lui Vladimir Putin în criza creată chiar de el, dezvăluie un lider paranoic, spun analiștii occidentali. Imaginea cu acea masă imensă pe care Putin a folosit-o pentru a se distanța social, simbolizează, pentru unii observatori detașarea sa de restul lumii.
Timp de aproape doi ani, Putin s-a așezat într-un cocon fără viruși, spre deosebire de ceilalți lideri din lume, iar majoritatea întâlnirilor cheie au fost doar prin teleconferințe singur într-o cameră, ținându-și chiar și propriii miniștri la distanță.
Ședința Consiliului de Securitate al Rusiei a înghețat întreaga lume
Președintele rus, așezat singur în fața unei mese mari, îi cheamă pe principalii oficiali de securitate ai țării sale, care defilează unul după altul în fața unui birou, ca niște studenți în timpul unui mare examen. „Propuneți să începeți un proces de negociere sau să recunoașteți suveranitatea republicilor separatiste din Ucraina”, îl întreabă el, cu un zâmbet ironic, pe șefului Serviciului de Informații Externe, Serghei Narichkine.
„Vorbește clar”, îl timorează Putin, iar Narichkine începe să vornească: Voi sprijini propunerea de recunoaștere, subliniază apoi acesta. „Voi susține sau susțin... Da sau nu?”, se înfurie Vladimir Putin, umilindu-l în direct pe acest înalt oficial.
Câteva ore mai târziu, Ţarul de la Kremlin ține un discurs înfiorător în fața națiunii
„Paranoia şi cinismul” se contopesc, în special la întâlnirea eșuată de mediere a președintelui Emmanuel Macron cu omologul său rus. „A fost o analiză extrem de violentă, puțin delirante sau paranoică, dar construită, din păcate, de Vladimir Putin cu multe minciuni istorice”, spune secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene Clément Beaune.
În timpul călătoriei sale la Moscova din 7 februarie, Emmanuel Macron le-a spus jurnaliștilor că l-a găsit pe Vladimir Putin „mai abrupt, mai izolat, intrat într-un fel de derivă atât ideologică, cât şi de securitate”.
Putin este obișnuit să umilească. „Tot ce a spus luni, a spus-o deja înainte”, notează Michel Eltchaninoff, autorul cărții „În mintea lui Vladimir Putin”, care îi analizează discursurile de 20 de ani. Speculațiile cu privire la starea psihică a unui lider sunt întotdeauna grele, dar pe măsură ce Putin este analizat mai atent, unii analiști îi recunosc un anumit grad de paranoia greu de evitat.
„Există această impresie de iritare, de lipsă de interes, de lipsă de dorință de a aprofunda în ceva nou”, a spus Ekaterina Schulmann, politolog și fost membru al consiliului pentru drepturile omului al lui Putin, despre recentele apariții publice ale președintelui.
Acasă, Putin a fost întotdeauna dornic să proiecteze aura unui om de stat sobru
Efect uimitor în faţa poporului lui. Dar de data aceasta, dramatizarea a fost la apogeu, pe fundalul incertitudinii cu privire la intențiile reale ale Kremlinului.
Fyodor Lukyanov, un proeminent analist de politică externă de la Moscova, care consiliază Kremlinul, a declarat că scopul lui Putin acum este „de a forța ca rezultatul Războiului Rece să fie revizuit parțial”. Dar el încă mai crede că Putin se va opri înainte de o invazie la scară largă, folosind în schimb „mijloace speciale, asimetrice sau hibride” – inclusiv făcând Occidentul să creadă că este cu adevărat pregătit să atace.
„O cacealma trebuie să fie foarte convingătoare”, a concluzionat Fyodor Lukyanov.
„Este foarte inspirat să folosească imaginea negativă care a fost creată despre el ca demon”, a spus Dmitri Trenin, șeful centrului de reflecție Carnegie Moscow Center, descriindu-l pe Putin ca valorificând temerile că este pregătit să dezlănțuie un oribil război. „Planul era de a crea o amenințare, de a crea sentimentul că s-ar putea întâmpla un război”. Şi s-a întâmplat. Mai mult, Dmitri Trenin a subliniat că „Putin este un lider pre-comunist. El este un Ţar”, relatează businesstimes.com