Evenimentul Zilei > Actualitate > S-500, noul „monstru” al lui Putin! Performanțe incredibile. Video
S-500, noul „monstru” al lui Putin! Performanțe incredibile. Video

S-500, noul „monstru” al lui Putin! Performanțe incredibile. Video

S-500 reprezintă noua generație de rachete ale Rusiei.

S-500, noul vis al lui Putin. Rachetele S-500 reprezintă mai puțin un „succesor” pur al S-400 decât o armă complet nouă, concepută pentru a îndeplini un set diferit – deși nu neapărat mai important – de sarcini strategice. În ceea ce poate fi una dintre evoluțiile de apărare consecvente din 2021, noua generație a sistemului de apărare antirachetă S-500 al Rusiei este pe punctul de a intra în serviciu.

Ministrul adjunct al apărării rus, Alexei Krivoruchko, a declarat publicației de apărare Krasnaya Zvezda că armata rusă intenționează să finalizeze procedurile de implementare ale viitoarei generații a sistemului S-500 sol-aer / sistem antirachetă în 2021, urmând ca introducerea în serviciu să fie făcută în același an. „Anul viitor, este planificată finalizarea probelor și introducerea în funcțiune a sistemului de rachete S-500 și a radarului Voronezh care funcționează în domeniul lungimilor de undă al contorului”, a spus el într-un interviu la sfârșitul lunii decembrie 2020.

S-500, cunoscut și sub numele de Triumfator-M, a avut o cale anevoioasă de cercetare și dezvoltare.

Dezvoltarea sa a fost declarată finalizată încă din 2011, producția în serie fiind așteptată să înceapă în 2014. Această dată a fost împinsă fără nici o ceremonie în 2017 și din nou în 2020. Estimarea revizuită a lui Krivoruchko pentru 2021 este nouă, oficialul rus al apărării adăugaând că livrările în serie ale S-500 sunt așteptate să înceapă în 2025.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și-a exprimat anterior interesul de a produce împreună S-500 cu Rusia, deși stadiul discuțiilor dintre Moscova și Ankara în 2021 este incert. Primele regimente S-500 sunt extrem de susceptibile să protejeze Moscova și zonele care o înconjoară – dincolo de asta, planurile de desfășurare ale Rusiei pentru noul său sistem de apărare rămân neclare.

Mult-așteptatul „succesor” al modelului S-400 se mândrește cu o serie de caracteristici de performanță de top. Se crede că Triumfator-M este capabil să intercepteze rachete balistice la o distanță de până la 600 de kilometri și avioane inamice la aproximativ 500 km, o îmbunătățire exponențială față de S-400. Echipat cu noi focoase, viitorul sistem de apărare antiaeriană al Rusiei poate urmări și viza până la zece focoase rachete care zboară cu o viteză de peste 4 mile pe secundă.

S-500/Putin

Se pare că seria de rachete S-500 77N6 este capabilă să intercepte rachete de croazieră hipersonice și ICBM, precum și alte obiecte aeriene care zboară la viteze de peste cinci Mach. Producătorul, Almaz-Antey, susține că S-500 poate amenința chiar și anumite tipuri de sateliți cu orbită joasă, deși rămâne de stabilit întinderea completă a capacităților S-500 la altitudini extrem de mari.

Nu se știe câte S-500 sunt programate pentru livrare și cât de repede. Cu toate acestea, Kremlinul ar vrea să înlocuiască fiecare regiment S-400 cu S-500, echipament mult mai costisitor și sofisticat. În schimb, se pare că Triumfator-M este destinat să servească alături de S-400 în următoarele decenii ca un complement cu rază mai mare de acțiune și mai capabil de reacție. Cu capacitățile sale avansate de urmărire și direcționare, poate susține sistemele S-300 și S-400 existente cu un strat suplimentar de apărare împotriva unui val de lovituri inamice. Cu toate acestea, S-500 promite un nivel fundamental nou de performanță împotriva nișei, dar amenințări existențiale, cum ar fi armele hipersonice.