Rutte, pe ultima sută de metri pentru șefia NATO

Rutte, pe ultima sută de metri pentru șefia NATO Mark Rutte. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Premierul olandez Mark Rutte mai are acum nevoie doar de susținerea României pentru a ajunge la șefia NATO, după ce Ungaria și Slovacia au decis în sfârșit să-l susțină.

Rutte nu mai are emoții. Toată lumea - cu excepția României - îl susține

Mulți aliați NATO au oftat a ușurare, mai ales cei care se temeau că Orbán se va folosi de blocajul său pentru a se pune bine cu Donald Trump, ceea ce i-ar fi permis efectiv acestuia să aleagă șeful alianței, dacă ar câștiga alegerile din noiembrie, au scris Stuart Lau și Laura Kayali.

Orban i-a pus condiții lui Rutte

Firește că Viktor Orbán nu și-a sistat blocajul pe gratis.

Condiția 1: Rutte i-a clarificat în scris lui Orbán că Ungaria poate opta în continuare să nu participe la activitățile NATO privind Ucraina și nici să nu le finanțeze, un târg încheiat săptămâna trecută între Budapesta și secretarul general Jens Stoltenberg.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condiția 2: Orbán pretindea până acum ca Rutte să-și ceară scuze pentru criticile adresate guvernului ungar. După întâlnirea de ieri de la Bruxelles a celor doi a devenit clar că Orbán a renunțat la acest punct.

Cu toate acestea, Rutte a scris că: „După cum s-a discutat, am luat notă că anumite declarații pe care le-am făcut în 2021 în calitate de premier al Olandei au provocat nemulțumire în Ungaria”. E suficient pentru ca Orbán să poată susține că a primit un soi de scuze.

Klaus Iohannis, așteptat să-și retragă candidatura

Ce urmează? Diplomații NATO îl așteaptă acum pe președintele român Klaus Iohannis să-și retragă candidatura la șefia alianței. Televiziunea publică olandeză NOS a relatat că retragerea va avea loc „în scurt timp”.

Klaus Iohannis,

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi premiat de think-tank-ul „Consiliul Atlantic”. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Presiune: SUA speră să finalizeze procedura tergiversată de selecție înainte de Consiliul NATO de la Washington de pe 9 iulie.

(Textul reprezintă un subcapitol al buletinului informativ „Brussels Playbook”; Buletin informativ de Sarah Wheaton; Politico; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)