Ca și în celelalte două cazuri precedente de impeachment din istoria Statelor Unite, și Trump a ieșit cu bine din această încercare.

Președintele a fost declarat achitat cu o largă majoritate în legătură cu ambele articole ale documentului de acuzare, numărul celor care l-au declarat vinovat fiind departe de necesarul de două treimi ale celor 100 de senatori, pentru a fi demis.

Senatul a votat cu 52-48 în favoarea achitării lui Donald Trump pentru abuz de putere, în cazul solicitării adresate omologului ucrainean, Volodimir Zelenski, de a-l investiga pe fostul vicepreședinte american Joe Biden, actual candidat în alegerile primare ale Democraților pentru Casa Albă.

Senatorul Republican Mitt Romney, un vechi și neîmpăcat rival al președintelui Trump, a trecut de partea Democraților, votând pentru vunovăția acestuia.

De asemenea, Senatul a votat cu 53-47 pentru achitarea lui Trump în cazul acuzației de obstrucționare a justiției, prin blocarea audierii martorilor și producerea unor documente solicitate de Camera Reprezentanților.

De data aceasta, Romney a votat alături de colegii săi Republicani.

O condamnare în oricare dintre cele două cazuri l-ar fi promovat pe vicepreședintele Mike Pence la șefia Casei Albe.

Achitarea cu o largă majoritate a lui Donald Trump reprezintă o nouă victorie mare pentru acesta, într-un an electoral.

Împreună cu cealaltă achitare, în dosarul „Russiagate”, inițiat tot de Democrați, ele sunt de natură să îi asigure lui Trump un stat lansat în cursa pentru realegerea sa, la scrutinul programat pe 3 noiembrie.

În schimb, achitarea lui Trump reprezintă o nouă lovitură pentru Democrați, care par să nu poată ieși din harababura în care singuri s-au înfundat.

Te-ar putea interesa și: