Ruşii mai fac o încercare în a convinge Europa să renunţe la Nabucco

Ruşii mai fac o încercare în a convinge Europa să renunţe la Nabucco

Ministrul rus al energiei, Sergei Shmatko, se va întâlni cu Gunther Ottinger, comisarul comisarul european din domeniu, pentru a încerca, încă o dată, să determine Europa să renunţe la ideea construirii de gazoducte care să ocolească Rusia şi să obţină sprijin pentru proiectul South Stream, informează publicaţia Kommersant.

Rusia ar fi chiar dispusă, ca variantă de compromis, să implice Gazprom în proiectul Europei, Nabucco. Aceasta este prima discuţie oficială între europeni şi ruşi pe chestiunea gazoductelor din luna mai.

Publicaţia susţine că Moscova este neliniştită şi pentru că Europa îşi arată spijinul pentru proiectul Coridorul sudic, nu doar din cauza noilor reglemntări adoptate de Uniunea Europeană pentru piaţa gazelor. Kremlinul nu vrea ca acest gazoduct, care ar trece din Marea Caspică prin Turkmenistan, Turcia şi de acolo în Europa, să devină realitate.

Ministrul rus al energiei se întâlneşte cu Gunther Ottinger, comisarul comisarul european din domeniu, după ce anterior a avut o discuţie, în cadrul Consiliului energetic SUA-Europa, cu secretarul de stat american Hillary Clinton. Americanii ar fi dat de înţeles că furnizorul de gaze al Europei este Azerbaidjanul. De altfel, acest stat a semnat în Turcia în urmă cu nici două luni un acord, care vizează construirea unui gazoduct cu o capacitate de 16-17 miliarde de metri cubi pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News