Rușii care muncesc pentru ONG-uri străine, băgați la pușcărie

Sursa foto: Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com

Ruşii care muncesc pentru organizaţii neguvernamentale din afara ţării vor fi încarceraţi. Duma de Stat a aprobat în primă lectură proiectul de lege în acest sens.

Duma de Stat Federaţiei Ruse a adoptat în primă lectură un pachet de trei proiecte de lege prin care care introduc răspunderea administrativă și penală pentru participarea la activitățile organizațiilor neguvernamentale străine și internaționale, care nu sunt incluse în registrul Ministerului Justiției, nu sunt acreditate pe lângă serviciul de presă sau figurează în rapoartele Dumei.

Unul dintre dintre proiecte prevede modificări la Codul Contravenţiilor administrative, unul - la Codul penal, şi unul la legea federală privind organizațiile non-profit. Conform acestor modificări, Rusia va introduce interdicția participării persoanelor fizice și juridice la activitățile ONG-urilor străine pe teritoriul Rusiei, dacă aceste organizații nu au fost înscrise în registrul Ministerului Justiției.

Pedepse pentru cei care vor munci pentru organizaţiile neguvernamentale străine

În cazul încălcării interdicției, cei găsiţi vinovaţi vor primi o amendă de până la 5.000 de ruble, funcționarii - până la 50.000 de ruble, persoanele juridice - până la 100.000. Pentru străinii și apatrizii este prevăzută o amendă de până la 50 de mii de ruble cu posibilitatea expulzării administrative din Federația Rusă. Pentru încălcări repetate în anumite condiții și pentru organizarea activităților ONG-urilor străine este prevăzută răspunderea penală - până la trei ani de închisoare.

Argumentele autorităţilor de la Moscova

Șeful Comitetului de Securitate al Dumei de Stat, Vasili Piskareov, a spus că ONG-urile străine reprezintă o amenințare pentru țară, deoarece „lucrează pentru a submina fundamentele constituționale și economice ale Rusiei, ascunzându-se în spatele obiectivelor umanitare”.

În mai și iunie 2023, Procuratura Generală din Rusia a declarat activitățile a două organizații internaționale de mediu - World Wildlife Fund și Greenpeace International - „indezirabile” în Rusia. Procuratura și-a justificat decizia prin faptul că aceste organizații reprezentau o „amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și securității Federației Ruse” și, de asemenea, „interveneau în treburile interne ale statului”.