Putin şi partidul său, Rusia Unită, nu mai au decât o pretenţie: toată lumea să vină la vot.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi partidul său au câştigat alegerile legislative din Rusia cu un scor zdrobitor. Cel puţin aşa a anunţat ieri, într-un comunicat, mişcarea de tineret pro- Kremlin „Naşi“ („Ai noştri“), cu două zile înaintea defăşurării scrutinului, relatează AFP.
Siguri de victoria liderului de la Kremlin şi a formaţiunii pe listele căreia preşedintele candidează la legislative, Rusia Unită, reprezentanţii biroului de presă al „Naşi“ au ales să folosească verbe la timpul trecut atunci când au redactat comunicatul în care invită presa la o reuniune postelectorală, pe 3 decembrie. Putin şi Rusia Unită „şi-au învins nu doar adversarii politici, dar au câştigat şi lupta pentru dreptul Rusiei de a-şi alege ea însăşi calea spre propria dezvoltare“, se mai arată în documentul citat, a cărui autenticitate a fost confirmată de către „Naşi“. Ineditul comunicat de presă a fost dat publicităţii la doar o zi după ce „liderul naţional“, aşa cum îi spun lui Putin membrii mişcării de tineret, a cerut personal electoratului, într-un discurs televizat, să voteze partidul Rusia Unită, condus de actualul preşedinte al Dumei de Stat, Boris Grizlov. Alegători ameninţaţi şi mituiţi
Deoarece formaţiunea lui Grizlov conduce detaşat în sondaje, singura necunoscută a scrutinului de mâine a rămas prezenţa la vot.
Potrivit cotidianului britanic „The Guardian“, în afara apelului de joi al lui Vladimir Putin ar exista şi alte practici mai puţin oneste prin care se încearcă aducerea electoratului la urne. Acestea merg de la mituirea alegătorilor până la ameninţarea cu pierderea locului de muncă sau chiar intimidarea lor. „Nişte activişti de la Rusia Unită au venit la mine acasă. M-au întrebat dacă voi vota cu partidul lor. Le-am spus că nu, deoarece nu sunt de acord cu ideologia formaţiunii. Iar ei mi-au replicat: «Există o listă neagră cu oamenii care nu votează Rusia Unită. Ştim unde stai şi te vom trece pe această list㻓, a povestit, cotidianului britanic „The Guardian“, Natalia, o femeie de 29 de ani din Novosibirsk.
„Ni s-a spus: «Studiaţi într-o universitate de stat, deci ar trebui să votaţi partidul-stat». Nu ştiu ce să fac. Eu doream să votez un alt partid, dar este aşa de greu să intri la facultate. Nu vreau să fiu dată afară“, s-a plâns şi o studentă. O alta susţine că, în metroul din capitala Rusiei, Moscova, un tânăr necunoscut i-a oferit suma de 500 de ruble pentru a alege Rusia Unită. „Nu am acceptat, dar ceilalţi studenţi din grupul meu au făcut-o“, a mărturisit ea. MIZĂ Luptă pentru 450 de mandate
Aproximativ 109 milioane de ruşi sunt aşteptaţi mâine la urne. În cursa pentru cele 450 de mandate de câte patru ani în Duma de Stat (Camera inferioară a parlamentului rus) au intrat 4.571 de candidaţi, înscrişi pe listele a 11 partide. Rusia Unită este creditată cu 62%-67% din intenţiile de vot, fiind urmată de Partidul Comunist (10%-14%) şi de Partidul Liberal Democrat (6%-9%).
Şansele ca pragul electoral de 7% să fie atins şi de Rusia Dreaptă, partidul pro- Kremlin al preşedintelui Camerei superioare a parlamentului, Serghei Mironov, sunt reduse. La alegerile legislative din Rusia vor fi prezenţi 266 de observatori internaţionali, printre care şi 30 din partea Adunării Parlamentare a OSCE.