Rusia și-ar putea reduce producția zilnică de petrol cu până la 7% la începutul noului an, ca răspuns la limitarea prețurilor țițeiului de către SUA și aliații săi, a declarat viceprim-ministrul țării.
Alexander Novak a spus că este inacceptabil ca Rusia să fie dependentă de deciziile luate de țări neprietenoase, a informat agenția de presă de stat Tass. „Suntem pregătiți pentru o reducere parțială a producției”, a spus Novak într-un interviu acordat canalului de televiziune de stat Rossiya-24.
Reducerea producției de petrol
Novak, care negociază cu grupul OPEC de mari producători de petrol în numele Rusiei, a descris reducerile drept „nesemnificative”. „Vom încerca să găsim puncte comune cu omologii noștri pentru a preveni astfel de riscuri”, a spus oficialul guvernamental. „Dar, în acest moment, preferăm să ne asumăm riscul unei minimizări a producției decât să rămânem la politica de vânzare actuală”.
Uniunea Europeană și grupul de țări G7 – SUA, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie – au plafonat prețul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril la începutul acestei luni. Rafinăriilor, comercianților și finanțatorilor nu li se va permite să se ocupe de petrolul rusesc decât dacă prețul acestuia a fost sub acest nivel, în timp ce navelor li se va refuza asigurarea dacă nu comercializează țiței rusesc la sau sub 60 de dolari pe baril.
Plafonul impus de Uniunea Europeană
UE a interzis importurile maritime de țiței rusesc, în încercarea de a reduce veniturile din energie ale Kremlinului și de a finanța războiul în curs de desfășurare împotriva Ucrainei. Exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut cu 54% în prima săptămână de la intrarea în vigoare a interdicției din SUA la începutul lunii decembrie.
Rusia a declarat că va riposta împotriva acestor măsuri, refuzând să facă afaceri cu orice țară care acceptă să plafoneze prețul petrolului la nivelul de 60 de dolari pe baril. Novak a spus că decretul promis de președintele Vladimir Putin pentru a răspunde sancțiunilor occidentale va duce la aceste măsuri și este aproape de a fi finalizat.
„În cadrul acestui decret, va exista o interdicție privind furnizarea de petrol și produse petroliere acelor țări și acelor persoane juridice care vor cere în contracte plafonul de preț introdus de Uniunea Europeană”, a adăugat el, potrivit Business Insider.