Evenimentul Zilei > International > Rusia vrea să mute ofensiva la gurile Dunării: a pus ochii pe Bugeac pentru a destabiliza Republica Moldova și captura apoi Odesa
Rusia vrea să mute ofensiva la gurile Dunării: a pus ochii pe Bugeac pentru a destabiliza Republica Moldova și captura apoi Odesa

Rusia vrea să mute ofensiva la gurile Dunării: a pus ochii pe Bugeac pentru a destabiliza Republica Moldova și captura apoi Odesa

Agenția ucraineană Unian scrie, citând un raport al unui institut de analiză geopolitică din Kiev, că Rusia pune la cale deschiderea unui al doilea focar separatist în sud-vestul Ucrainei, în regiunea Bugeac, la nord de gurile Dunării, care să acționeze apoi ca pârghie pentru destabilizarea Republicii Moldova și cap de pod în cazul unui asalt asupra orașului-port Odesa.

Strategii de la Kremlin vor să înființeze așa-numita Republică Populară Basarabia sau Republica Bugeac prin intermediul unor mișcări separatiste locale, atrage atenția grupul Da Vinci AG, specializat în analize de securitate.

“Se ia în calcul posibilitatea ca sfera de influenţă a “Republicii Basarabia” să se extindă şi asupra teritoriului Moldovei, ceea ce va crea un focar de instabilitate simultan în doua state, astăzi în zona de interes intens al Kremlinului”, potrivit aceluiaşi raport.

Experții grupului susțin că, dacă va fi creat un astfel de focar separatist și în Bugeac, Rusia va putea superviza direct mișcarea secesionistă din Găgăuzia (imediat peste graniță), inclusiv în Taraclia și Basarabeasca și, în paralel, în Transnistria.

“Iniţial, accentul ar putea fi pus pe crearea unei Găgăuzii independente, care ar putea pretinde zone din Republica Moldova şi Ucraina. Găgăuzia este astăzi principalul centru de atenţie al Kremlinului în regiune”, subliniază acelaşi raport.