Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, vrea să creeze un coridor pe uscat, prin Odesa până în Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, care îl suspectează pe liderul de la Kremlin de dorinţa de a reface Uniunea Sovietică.

Obiectivul final al preşedintelui rus este distrugerea Ucrainei ca stat independent, a spus Iațeniuk, precizând că Ucrainei îi va fi greu să se apere fără ajutorul SUA și UE. „Mie îmi este clar scopul final al lui Putin: nu doar anexarea regiunilor Lugansk şi Doneţk, ci a Ucrainei în întregime. El nu poate suporta ideea că Ucraina ar putea să devină o mare ţară europeană, el vrea resuscitarea URSS”, a afirmat Iaţeniuk.

Avertisment al NATO

O soluție ar fi aderarea Ucrainei la NATO, consideră Iațeniuk. Totuși, pe termen scurt acest lucru nu este posibil, pentru că nu toate țările membre NATO sunt de acord. „Ni s-a spus că putem bate la ușa NATO și noi batem”, a conchis prim-ministrul.

Generalul american Philip Breedlove, șeful Forțelor NATO în Europa, a atras atenția, la rândul său, asupra pericolului pe care-l reprezintă acțiunile Rusiei pentru Republica Moldova. Breedlove a vorbit despre „omuleți verzi”, trupe în uniformă fără însemne, care au ajutat rebelii din estul Ucrainei. „Am văzut scenariul cu omuleții verzi în Crimeea, acum îl vedem în estul Ucrainei. Începem să vedem chiar un scenariu în Moldova și Transnistria”, a spus Breedlove.

Trupele rusești au participat, la începutul acestui an, la exerciții militare în regiunea transnistreană, iar președintele moldovean a aver tizat Moscova în privința unei posibile anexări a regiunii, așa cum s-a întâmplat cu Crimeea. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin spunea, anul trecut, că Moldova ar trebui să nu se apropie prea mult de Europa, pentru că poate pierde controlul definitiv asupra Transnistriei și, în plus, Rusia poate suspenda aprovizionarea cu gaze.

Băsescu: Rusia, la gurile Dunării

Președintele Traian Băsescu avertiza, în aprilie, că Rusia urmărește, odată cu anexarea Crimeei, să ajungă la gurile Dunării. „După mine, Crimeea a fost ținta zero, iar ținta unu este revenirea la gurile Dunării, ceea ce înseamnă din Crimeea, ușorușor către Odesa și până la brațul Chilia. Din punct de vedere strategic, pentru Federația Rusă scopul e să revină la gurile Dunării pentru că, în Comisia Dunării, Federația Rusă este cel mai mare participant, dar nu mai are ieșire la Dunăre. Dacă Putin va decide, pașnic sau mai puțin pașnic, să revină până la gurile Dunării, categoric Transnistria e pierdută”, a spus Băsescu.