Rusia a blocat prin veto investigarea atacului cu gaz sarin al lui Bashar al Assad de la Khan Sheikhoun

Rusia a blocat prin veto investigarea atacului cu gaz sarin al lui Bashar al Assad de la Khan Sheikhoun

Și ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat. Rusia lui Putin a dobândit tot mai mult curaj și tupeu la nivel global, reușind, luni noaptea, să blocheze în Consiliul de Securitate și anchetarea de către Mecanismul de Investigare Comun (JIM) al Organizației de Interzicere a Armelor Chimice – OPCW al ONU – a atacului cu gaz sarin de la Khan Sheikhun, din Siria.

Dorința de a proteja regimul și de a-l readuce pe Bashar al Assad la masa de negociere, în poziție de forță, a determinat trecerea peste toate regulile morale în votul său de luni noaptea. Pentru că poate să o facă, prin veto.

Rusia a anunțat acest balet diplomatic în urmă cu câteva zile, când a încercat amânarea votului în Consiliul de Securitate. Motivul pentru a bloca prelungirea mandatului misiunii oficiale de investigare a fost nemulțumirea pentru primele descoperiri, Rusia solicitând să vadă rezultatele pe care urmează să le prezinte prin raport JIM al OPCW joi, 26 octombrie, la New York, acolo unde pe masa de investigare se află nu mai puțin de 60 de atacuri cu arme chimice de distrugere în masă din Siria. Pentru moment fuseseră identificate trei atacuri cu clorină ale lui Assad și unul cu gaz muștar al Al Qaeda, în timp ce faptele prealabile identificate la Khan Sheikun anunțau utilizarea gazului sarin, acuzat fiind regimul sirian Al Assad. 

Misiunea de investigare a fost creată prin rezoluția Consiliului de Securitate al ONU în 2015 și urma să fie prelungită pentru încă un an luni noaptea. Din păcate, Rusia a preferat să blocheze misiunea, care e obligată să încheie activitatea la jumătatea lunii noiembrie. Șantajul părții ruse era făcut pentru ca să obțină o formula modificată a raportului din 26 octombrie, de care condiționa prelungirea misiunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 26 octombrie, raportul va prezenta probele și va concluziona cine este vinovat de atacul cu gaz sarin de la Khan Sheikhun, din 4 aprilie 2017, atac în care au fost ucise peste 90 de persoane în zona controlată de opoziție, la tirul trupelor loialiste ale lui Bashar al Assad. În 30 iunie, misiunea de pe teren a JIM a identificat urmele de gaz neurotoxic sarin, interzis la nivel mondial, ca urmare SUA au ripostat, la acea vreme, cu tiruri de rachete Tomahawk, distrugând baza aeriană siriană Shayrat de unde plecaseră avioanele care au răspândit gazul.

Rusia a acuzat SUA și aliații occidentali că s-au grăbit să judece atacul de la Khan Shakhun și să judece guvernul sirian pentru lansarea gazului sarin. De asemenea, a criticat raportul preliminar al misiunii de investigare din 30 iunie, susținând că este „foarte unilateral”. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a atras atenția asupra faptului că abordarea prezentă e inacceptabilă, respectiv șantajul cu blocarea continuării misiunii dacă raportul demonstrează că Al Assad e vinovat. În caz contrar, partea rusă urmând să depună veto-ul. Asta nu are nimic de-a face cu realitatea, cu rezultatele obiective ale anchetei și cu elementele concrete găsite pe teren, cu cine a tras, în mod real, utilizând arma chimică în Siria.

Miza nu mai este, așadar, decât indirect atacul cu gaz sarin. Raportul va apărea noaptea aceasta în mod obiectiv, fără ingerințe de natură politică, de care a acuzat public, încă din luna iulie, șeful misiunii de investigare, Edmund Mulet. Miza sunt alte 60 de incidente similar, cu utilizarea armei chimice în Siria, între decembrie 2015 - martie 2016, care sunt în atenția comisiei de investigare, după cum a anunțat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. În toate cazurile există alegații și mărturii credibile despre atacuri chimice în timpul confruntărilor din războiul civil din Siria.

Votul de luni noaptea a fost 11 „pentru”, o abținere, China, un vot „împotrivă”, Bolivia, și veto-ul rus. Partea rusă a insistat că ar putea reveni cu un vot favorabil după raportul de joi, continuând presiunile, ca să nu existe raportul comisiei de anchetă depus formal la Consiliul de Securitate și acuzându-l pe Bashar al Assad. Reprezentanța rusă la ONU continuă să spună și astăzi că eliminarea și verificarea închiderii bazelor chimice cunoscute în Siria e „aproape de final”, fiind validate de către Organizația de Interzicere a Armelor Chimice 25 din cele 27 de facilități până astăzi – celelalte fiind în zone de conflict care nu puteau fi vizitate.