Rusia va construi două noi reactoare nucleare în Ungaria și acordă Budapestei un credit de 10 miliarde de euro

Rusia va construi două noi reactoare nucleare în Ungaria și acordă Budapestei un credit de 10 miliarde de euro

Rusia și Ungaria au convenit, astăzi, asupra construirii a două noi reactoare la centrala nucleară Paks, singura de pe teritoriul ungar, un acord în acest sens fiind semnat la finalul întâlnirii dintre președintele rus Vladimir Putin și premierul ungar Viktor Orban, aflat într-o vizită la Moscova.

Acordul a fost semnat de către șeful Agenției ruse pentru energie nucleară (Rosatom), Serghei Kirienko, și de ministrul ungar al dezvoltării naționale, Zsuzsanna Nemeth, precizează agențiile ITAR-TASS și MTI.

''Construirea a noi reactoare (la Paks) va permite dublarea capacității centralei și creșterea independenței energetice a Ungariei'', a subliniat președintele Vladimir Putin cu prilejul semnării acordului menționat.

Acordul prevede, între altele, că Rusia va acorda Ungariei un credit de până la 10 miliarde de euro pentru construirea celor două noi reactoare, după cum a indicat șeful Rosatom, Serghei Kirienko, citat de ITAR-TASS, preluată de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Centrala nucleară de la Paks, situată la 100 km sud de Budapesta, a fost construită de sovietici în anii '80. Cele patru reactoare în funcțiune, cu apă grea, au o capacitate de aproximativ 2.000 de megawați pe zi și furnizează 40% din energia electrică a țării.

Potrivit site-ului rus gazeta.ru, cele două noi reactoare sunt de 1.200 megawați fiecare, ceea ce ar dubla capacitatea centralei. Conform aceleiași surse, prețul unui singur reactor este de 4,5 — 5 miliarde de euro. Parlamentul ungar și-a dat în 2009 acordul pentru construirea de noi reactoare nucleare.

Ungaria, fostă țară a blocului comunist dominat de Moscova, este dependentă pentru aprovizionarea cu energie de Rusia, de la care primește 80% din necesarul de petrol și 75% din cel de gaze naturale.