Rusia trimite un mediator la Kiev. SUA se declară revoltată de tirurile cu arme de foc împotriva manifestanţilor

Rusia trimite un mediator la Kiev. SUA se declară revoltată de tirurile cu arme de foc împotriva manifestanţilor

Preşedintele rus Vladimir Putin va trimite un emisar în Ucraina, la cererea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, pentru a încerca să medieze discuţiile dintre guvern şi opoziţie, a anunţat agenţia RIA Novosti, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

“Putin a decis să-l trimită pe delegatul pentru drepturile omului Vladimir Lukin în această misiune", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, după o convorbire telefonică între Putin şi Ianukovici.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a declarat miercuri, citat de Interfax, că Vladimir Putin “nu se amestecă în afacerile interne" ale Ucrainei şi “nu dă sfaturi" omologului său ucrainean Viktor Ianukovici în privinţa reglementării situaţiei din această ţară. El a adăugat atunci că “preşedintele Putin consideră că toată responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina revine extremiştilor", subliniind că “Moscova a susţinut şi susţine dialogul cu toate forţele politice civilizate din Ucraina".

Tot astăzi, Casa Albă i-a cerut joi preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici să-şi “retragă imediat" forţele de securitate din centrul Kievului şi să rezolve conflictul prin mijloace politice, scrie Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Suntem revoltaţi de imaginile cu forţele de securitate ucrainene care folosesc arme automate împotriva propriului popor", a afirmat Casa Albă într-un comunicat, cerând guvernului ucrainean să respecte dreptul la proteste paşnice. SUA au făcut de asemenea apel la protestatari “să se exprime în mod paşnic".

Casa Albă a cerut totodată armatei ucrainene “să nu se implice într-un conflict care poate şi trebuie rezolvat prin mijloace politice".

“Folosirea forţei nu va rezolva criza - trebuie luate măsuri clare pentru a opri violenţa şi pentru a se iniţia un dialog care să reducă tensiunile şi să abordeze solicitările poporului ucrainean", se afirmă în comunicatul Casei Albe.