Evenimentul Zilei > International > Rusia propune Statelor Unite un schimb de prizonieri. Pilotul rus Konstantin Iaroşenko ar putea fi dat la schimb
Rusia propune Statelor Unite un schimb de prizonieri. Pilotul rus Konstantin Iaroşenko ar putea fi dat la schimb

Rusia propune Statelor Unite un schimb de prizonieri. Pilotul rus Konstantin Iaroşenko ar putea fi dat la schimb

Rusia a propus luni Statelor Unite un schimb de prizonieri, oferind libertatea oricărui american în schimbul repatrierii pilotului rus Konstantin Iaroşenko.

Iaroşenko execută în SUA o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, pentru asociere în vederea traficului de cocaină. El a fost arestat de forţele speciale americane în Liberia, în 2010.

„Eliberaţi-l pe Iaroşenko, faceţi schimb cu orice american sau americani care îşi ispăşesc pedeapsa aici ”, a cerut ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov.

Oficialul de la Moscova nu s-a referit nominal la niciun cetăţean al SUA închis în Rusia, însă Reuters apreciază că s-ar putea specula includerea într-un schimb a fostului infanterist marin Paul Whelan, deţinut pentru presupuse acte de spionaj pe care nu le recunoaşte, informează agenţia Interfax, preluată de Reuters.

Whelan, care are şi cetăţenie britanică, irlandeză şi canadiană a fost arestat la Moscova, pe 28 decembrie şi a comparat acţiunea cu o luare de ostatici politici. Luna trecută, în faţa instanţei, el i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să intervină în favoarea sa, susţinând că „nu putem păstra măreţia Americii dacă nu protejăm agresiv ” cetăţenii SUA, oriunde s-ar afla. În mai, deţinutul american a afirmat că a fost ameninţat şi umilit în închisoare.

Luni, ambasada Statelor Unite la Moscova a comunicat că a cerut guvernului rus să permită o evaluare independentă a stării lui Whelan şi că solicitarea a fost respinsă, iar starea americanului s-a înrăutăţit.

Riabkov a cerut Washingtonului şi restituirea proprietăţilor diplomatice ruse confiscate, ca prim pas pentru ameliorarea relaţiilor bilaterale. Mesajul ministrului a fost transmis la doar câteva zile după întâlnirea lui Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summitul G20 de la Osaka.