Evenimentul Zilei > International > Rusia: SUA este responsabilă pentru consolidarea Statului Islamic
Rusia: SUA este responsabilă pentru consolidarea Statului Islamic

Rusia: SUA este responsabilă pentru consolidarea Statului Islamic

Politica dusă de Statele Unite ale Americii a condus în mare măsură la consolidarea grupării jihadiste Statul Islamic în Siria și Irak, a declarat duminică primul ministru rus, Dmitri Medvedev. Pe de altă parte, SUA spun că "atacurile aeriene ruse nu fac decât să ajute Statul Islamic".

“Consolidarea Statului Islamic a fost posibilă inclusiv ca urmare a politicii iresponsabile a Statelor Unite. În loc să-și concentreze eforturile comune în lupta împotriva terorismului, America și aliații săi s-au apucat să lupte cu președintele sirian legitim Bashar al-Assad”, a declarat presei ruse Medvedev, după o întâlnire a liderilor ASEAN (Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei) la Kuala Lumpur (Malaezia).

El a comentat astfel declarațiile făcute anterior de președintele american, Barack Obama, în cadrul aceluiași forum, cu privire la rolul Rusiei în conflictul din Siria.

Pentru toate țările, inclusiv pentru SUA, o politică rezonabilă în țările din Orientului Mijlociu, fie că este vorba de Siria, Egipt sau Iran, ar trebui să însemne, în opinia premierului rus, sprijinirea guvernului legitim, care poate să mențină integritatea statului, dar nu destabilizarea situației.

“Odată SUA au contribuit la consolidarea Al Qaida, ceea ce a dus la atentatele de la 11 septembrie (2001). Aceste învățăminte confirmă ideea că lupta împotriva amenințării teroriste presupune un efort comun, fără o împărțire a aliaților în această luptă între 'ai noștri' și 'ai voștri'', a afirmat Dmitri Medvedev.

Atacurile aeriene ruse nu fac decât să ajute Statul Islamic, declarase anterior președintele Barack Obama, în marja reuniunii de duminică a liderilor ASEAN în Malaezia.

Rusia trebuie să ia o decizie strategică și să atace mai degrabă extremiștii decât forțele opoziției moderate, care încearcă să răstoarne regimul lui Bashar al-Assad în Siria, a spus liderul american, citat de Fox News.

"Operațiunile militare ruse nu au ajutat în eforturile de combatere a Statului Islamic, iar în unele cazuri chiar au consolidat gruparea', a spus Obama, promițând să distrugă organizația jihadistă. (sursa Agerpres)