Federația Rusă le-a oferit cetățenie oameni de acolo, dar totodată i-a obligat să respecte și legile… Moscovei. Printre ele, la loc de cinste stă obligativitatea efectuării stagiului militar, anunță deschide.md.

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) acuză Kremlinul că-i vânează pe bărbații din Crimeea care refuză să efectueze serviciul militar. Mai mult, aceștia sunt urmăriți penal și pedepsiți cu amenzi drastice sau, după caz, chiar cu închisoarea!

„Fiind o putere de ocupaţie, Rusia nu are dreptul să recruteze persoane în Crimeea. Recrutările pe care le face sunt o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Rusia trebuie să pună capăt imediat acestor practici, să-i scutească pe bărbaţii din Crimeea de obligativitatea de a efectua serviciul militar în cadrul forţelor armate ruse şi să-şi îndeplinească obligaţiile în calitate de putere de ocupaţie”, afirmă directorul HRW pentru Europa şi Asia Centrală, Hugh Williamson.

Din câte se pare, pe adresa Organizației pentru Drepturile Omului au ajuns zeci de plângeri cu neefectuarea stagiului militar drept bază. Moscova a dat, deja, sentințe în 63 de astfel de dosare, majoritatea acuzaţilor fiind condamnaţi la plata unor amenzi cuprinse între 6.000 şi 60.000 de ruble, adică între 100 şi 1.000 de euro.

Începând cu 2014, anul anexării peninsulei Crimeea, Rusia a introdus obligativitatea efectuării stagiului militar. Aproape 19.000 de bărbați au stat sub arme, în ultimii cinci ani, potrivit estimărilor Ministerul rus al Apărării.

Te-ar putea interesa și: