Evenimentul Zilei > International > RUSIA și PUTIN au fost dați în judecată la CEDO de familiile victimelor avionului prăbușit
RUSIA și PUTIN au fost dați în judecată la CEDO de familiile victimelor avionului prăbușit

RUSIA și PUTIN au fost dați în judecată la CEDO de familiile victimelor avionului prăbușit

Familiile victimelor incidentului aviatic din 2014, în care avionul MH17 al Malaysia Airlines dau în judecată Rusia și pe președintele ei, Vladimir Putin, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Avionul a fost doborât de o rachetă de producție rusească deasupra estului Ucrainei, în 2014, toți cei 298 de oameni aflați la bord fiind uciși.

Occidentul și Ucraina susțin că a fost vina rebelilor separatiști, dar Rusia acuză forțele armate ucrainene. Familiile acuză încălcarea dreptului pasagerilor la viațp, scrie news.com.au, citată de BBC News. 

Familiile cer compensații bănești de 10 milioane de dolari australieni (7,2 milioane dolari americani) pentru fiecare victimă, iar cazul se referă atât la Rusia ca stat, cât și la președintele Vladimir Putin

Jerry Skinner, un avocat expert în aviație, din SUA, care a preluat cazul, a declarat că este foarte greu pentru familii să trăiască cu ideea că a fost vorba despre „o crimă”, iar autorii rămân nepedepsiți. 

„Rușii nu au nicio dovadă pentru a acuza Ucraina. Noi avem fapte, fotografii, memorandumuri, tone de documente, a spus Skinner, care a adăugat că așteaptă să vadă dacă CEDO le-a admis cazul spre judecată. 

În cerere dunt menționate 33 de nume, scrie Sydney Morning Herald, 8 din Australia, unul din Noua Zeelandă și restul din Malaezia. Firma australiană de avocatură LHD se ocupă de caz în numele familiilor. 

Cursa MH17 s-a prăbușit în zona în care de desfășura conflictul între armata guvernamentală ucraineană și cea a separatiștilor ruși, susținuți de Moscova. Un raport olandez concluziona anul trecut că avionul a fost doborât de o rachetă Buk, de fabricație rusească, dar nu spunea cine a tras-o. Majoritatea victimelor erau olandeze și o anchetă independentă este încă în desfășurare. 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: