Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia și Iranul pregătesc atacul DECISIV în Siria!
Rusia și Iranul pregătesc atacul DECISIV în Siria!

Rusia și Iranul pregătesc atacul DECISIV în Siria!

O serie de înregistrări video date publicității de Ministerul rus al Apărării arată în premieră avioane de luptă ale Iranului evoluând pe cerul Siriei.

Imaginile, înfățișând aparate F-14 și MiG-29 ale forțelor aeriene ale Iranului, au fost prezentate de revista italiană The Aviationist, în timp ce escortau bombardiere grele rusești, inclusiv de tipul Tu-160, cel mai mare, mai rapid și mai distrugător din lume, în timpul unei misiuni la nici 150 de kilometri de granița Israelului, scrie Debka.

Bătrânele F-14 Tomcat, construite în anii ’70 de către americani, au fost vândute Iranului pe timpul Șahului, înainte ca acesta să fie răsturnat de revoluția islamică din 1979.

Site-ul militar israelian susține că aceste aparate au fost supuse în mai multe rânduri unor procese de modermizare, astfel că acum sunt dotate cu tehnologie de top, pe care Iranul a reușit să o procure în ciuda sancțiunilor internaționale la care a fost supusă.

Douăsprezece din aceste avioane modernizate au început să opereze acum în spațiul aerian sirian, însă acum se bucură de protecția Rusiei.

Sâmbătă, forțele ruse au lansat un violent atac aerian și cu rachete asupra Raqqa, fieful ISIS din Siria, prea puțin preocupate de soarta civililor.

Potrivit aceluiași site israelian, statul major rus ar pregăti un atac fulger de o amploare fără precedent asupra ISIS și a rebelilor, în care ar urma să se desfăloare sute de misiuni simultane de avioane de vânătoare și bombardiere, ca și rachete de croazieră de pe aeronave și vasele aflate în Mediterana și Marea Caspică.

În paralel, avioanele de spionaj la mare altitudine și dronele care evoluează la joasă altitudine for furniza informații video către centrul de comandă din Moscova.

Coordonarea cu forțele iraniene a acestui mege-atac va figura pe ordinea de zi a vizitei lui Vladimir Putin la Teheran, unde se va întâlni cu președintele Hassan Rouhani și cu liderul politic și religios suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care este și comandantul forțelor armate ale Teheranului.