Rusia și Arabia Saudită anunță reducerea producției de petrol

pret baril de petrol - Brent Photo 213462675 © SlavkoSereda | Dreamstime.com

Arabia Saudită și Rusia au anunțat luni că vor face reduceri suplimentare ale aprovizionării cu petrol. Inițiativa este văzută cu îngrijorare de analiștii economici, întrucât o încetinire economică globală atârnă de perspectiva cererii de energie. Statul din Golf a anunțat pentru prima dată reducerea de 1 milion de baril după o întâlnire din iunie între membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia și alți producători mai mici, o alianță cunoscută sub numele de OPEC+.

Arabia Saudită – cel mai mare exportator mondial de țiței – a declarat că va prelungi o reducere de 1 milion de barili pe zi a producției sale de petrol cel puțin până la sfârșitul lunii august. Reducerea, care a intrat în vigoare sâmbătă, a fost inițial planificată să dureze pentru luna iulie, în încercarea de a susține un preț mai ridicat al petrolului.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că țara sa va reduce în mod voluntar livrările cu 500.000 de barili pe zi în august, prin reducerea exporturilor. Reuters a anunțat acest lucru, citând o declarație a lui Novak, că Rusia va reduce producția cu această cifră, aprofundând o reducere de aceeași dimensiune pe care Moscova a implementat-o în martie.

Anunțurile au făcut ca prețurile țițeiului Brent, referința globală a petrolului, să crească cu 0,7% pentru a se tranzacționa la 76 de dolari pe baril la 7.15 a.m, anunță CNN. ET. WTI, indicele de referință din SUA, a crescut cu 0,8%, până la 71 de dolari. Prețurile petrolului au scăzut cu peste 40% față de martie anul trecut, când au atins un maxim din ultimii 14 ani, ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Prețul petrolului, esențial pentru Arabia Saudită și Rusia

Arabia Saudită are nevoie ca țițeiul Brent să se tranzacționeze la aproximativ 81 de dolari pe baril pentru a-și echilibra bugetul, potrivit Fondului Monetar Internațional. Regatul saudit a alunecat din nou într-un deficit bugetar anul acesta, după ce a raportat un excedent în 2022 pentru prima dată în aproape un deceniu. „Această reducere suplimentară voluntară vine să consolideze eforturile depuse de țările OPEC+ cu scopul de a sprijini stabilitatea și echilibrul piețelor petroliere”, a declarat luni agenția de presă saudită, citată de o sursă oficială din Ministerul Energiei.

La întâlnirea din iunie, Riad a mai spus că va prelungi o reducere a producției de 500.000 de barili pe zi – anunțată pentru prima dată în aprilie – până la sfârșitul anului viitor. Luate împreună, reducerile vor reduce producția totală de petrol a Arabiei Saudite la nouă milioane de barili pe zi.

Alți membri ai OPEC+ s-au angajat să reducă producția până la sfârșitul anului 2024, pe fondul unei perspective dezamăgitoare pentru cererea globală și pe măsură ce o redresare puternică post-pandemie a economiei chineze pare din ce în ce mai puțin probabilă. Datele venite din fabricile din China, publicate luni, au arătat doar o creștere modestă a activității în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii luna trecută, unele firme și-au redus personalul, deoarece vânzările au crescut mai puțin decât se aștepta.