Sub umbrela Proiectului DARPA, nava ACTUV este proiectată pentru a vâna submarinele silenţioase inamice din noua generaţie.

Spre deosebire de submarinele nucleare, cele  Diesel sunt mult mai răspândite la nivel mondial, datorită costurilor mici de fabricare şi întreţinere. Totodată, Rusia a anunţat, recent, că a lansat la apă cel mai silenţios submarin din lume.

Pentru a-şi îndeplini misiunea de vânătoare, ACTUV are trei mari avantaje: abilitatea de a naviga cu o viteză mai mare decât cea a submarinelor, cu un cost de mentenanţă şi funcţionare mult mai mic; capacitatea sistemului de vânătoare de a naviga în concordanţă cu legile maritime; abilitatea de a descoperi submarinele inamice, indiferent de locaţia lor.

Rezultatele testelor navei-dronă ACTUV sunt promiţătoare. În luna martie a acestui an, în timpul a şase săptămâni de testare, nava a reuşit să evite, în mod autonom, nave aflate în mişcare, dar şi obstacole naturale.

Următorul test pentru ACTUV va fi vânarea unui submarin, în timp ce alte nave de război vor încerca s-o împiedice.

Deşi submarinele Diesel nu sunt capabile să desfăşoare operaţiuni de durată şi la mare distanţă de ţărm precum submarinele nucleare, ele reprezintă o problemă pentru marina americană. Mult mai ieftine şi mai silenţioase decât cele nucleare, ele pot reprezenta o ameninţare pentru transportul civil şi militar de-a lungul coastelor maritime.