„În ceea ce privește programul de construcție al aeronavelor de a cincea generație, putem observa împreună faptul că primul avion Su-57 este gata de a fi livrat către armată.  Aeronava va fi livrată Forțelor Aerospațiale înainte de sfârșitul acestui an”, a declarat ministrul adjunct al apărării după vizita sa la uzina Komsomolsk-pe-Amur.

„Anul viitor ne așteptăm să recepționăm un alt astfel de avion și ulterior producția acestora va crește exponențial”, a adăugat ministrul.

În cadrul contractului actual, aviația militară rusă urmează să recepționeze 76 de avioane de luptă Su-57 până în anul 2028.

Su-57 este o aeronavă multirol de generația a cincea, conceput pentru a distruge toate tipurile de ținte, în aer cât și la sol sau pe mare. Avionul de luptă Su-57  este construit din materiale compozite, și este capabil să mențină o viteză de croazieră supersonică. De asemenea este dotat cu cele mai avansate echipamente electronice de bord, sistemul radar al aeronavei fiind instalat în tot fuzelajul aeronavei. Armamentul este plasat în interiorul fuzelajului.

Su-57 a efectuat primul zbor pe 29 ianuarie 2010. În comparație cu generațiile trecute de aeronave, Su-57 combină funcțiile unui avion de bombardament și cele ale unui avion de luptă. Configurația aerodinamică a acestuia îi asigură un nivel scăzut de semnătură radar cât și în spectrul infraroșu.

SU-57a fost testat cu succes în condiții de luptă în Siria.