Evenimentul Zilei > Politica > RUSIA SE AMESTECĂ ÎN PROTESTELE DIN ROMÂNIA. Agenția de presă Sputnik face un sondaj online pentru demiterea Guvernului Grindeanu!
RUSIA SE AMESTECĂ ÎN PROTESTELE DIN ROMÂNIA. Agenția de presă Sputnik face un sondaj online pentru demiterea Guvernului Grindeanu!

RUSIA SE AMESTECĂ ÎN PROTESTELE DIN ROMÂNIA. Agenția de presă Sputnik face un sondaj online pentru demiterea Guvernului Grindeanu!

Rusia decide să se amestece în protestele din România. După ce alături de BBC, postul de propagandă al Kremlinului Russia Today a început să transmită imagini de la protestele din Piața Victoriei, ieri s-a mai înregistrat o premieră. Un îndemn la demiterea Guvernului Grindeanu.

Agenția de presă Sputnik a făcut un sondaj online în care îi întreabă pe români dacă cred că Guvernul Grindeanu trebuie să-și dea demisia. Până la momentul consultării sondajului scorul era în favoarea lui Sorin Grindeanu, 72 la sută din respondenți apreciind că acesta nu trebuie să plece. Interesant este mai puțin rezultatul, cât atitudinea ofensivă a propagandei Rusiei care are o retorică extrem de agresivă la adresa României în ultimele luni. Iar ultimele mișcări ale Russia Today și Sputnik demonstrează că destabilizarea situației de la București este unul din obiectivele Kremlinului.

O simplă privire pe siteul agenției de presă ne arată că sunt atacate deopotrivă lupta anticorupție, reacțiile lui Iohannis, sau mișcările lui Dragnea. Un mix de articole ofensive, scrise de reporteri români, moldoveni sau surse neprecizate. Citiți modul în care este prezentat sondajul:

Agenția de presă Sputnik este succesorul agenției oficiale de presă RIA-Novosti. Ceea ce vedeți mai sus este rezultatul unui proiect controlat de guvernul rus, transmisiile Sputnik fiind considerate un mijloc de contracarare a propagandei occidentale. Această agenție de presă a fost lansată în 2014 de compania de media Rossiya Segodnia, un trust de presă finanțat din bugetul Rusiei, prin ordin prezidențial semnat de Vladimir Putin. Programele și știrile sale sunt traduse în zeci de limbi de circulație internațională.

În urmă cu două zile, fostul președinte al României a atras atenția că ne putem afla la debutul unui război hibrid. Întrebat despre posibilitatea ca în România să se repete scenariul din Ucraina la B1 TV, Băsescu a spus: "E greu ca România să intre într-un scenariu numit Ucraiana. Atenţie, o spun cu responsabilitatea unui om care înţelege procesele: poate fi începutul unui război hibrid. E mai greu să se întâmple ce s-a întâmplat în Ucraina, dar nu este exclus", a explicat Băsescu.

Ieri, fostul șef al statului a revenit cu o nouă evaluare: "Ne îndreptăm spre (…) riscul ca nimeni să nu mai poate controla ce se întâmplă, şi aici responsabilitatea preşedintelui Iohannis este majoră, pentru că, în opinia mea, este singurul care poate calma lucrurile. Să vedem ce evoluţii vor fi. Personal, sunt îngrijorat", a precizat Băsescu.