Rusia introduce regimul de vize pentru cetățenii moldoveni

Rusia introduce regimul de vize pentru cetățenii moldoveni

Vicepremierul rus Dmitri Kozak a anunţat astăzi introducerea de vize pentru cetăţenii moldoveni, argumentând măsura prin necesitatea de a combate imigraţia scăpată de sub control.

Potrivit oficialului rus, decizia a fost luată după ce numărul imigranţilor străini a crescut drastic în zonă, a afirmat acesta.

"Fără un regim de vize nu vom putea să ajungem la un numitor comun cu Uniunea Europeană, ca cetăţenii ruşi să călătorească liber în UE. De vreme ce am ajuns în state diferite, atunci fiecare stat trebuie să-şi protejeze interesele naţionale", a declarat Kozak, citat de Echo Moskvî.

Regimul de vize cu statele membre ale CSI ar putea dispărea odată cu creşterea nivelului de cooperare economică între statele CSI. Oficialii ruşi nu au dezvăluit prea multe detalii legate de introducerea regimului de vize.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deciziile luate de ruşi, însă unii analişti politici afirmă că decizia a fost luată după ce Georgia şi Republica Moldova a parafat la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Săptămâna trecută, oficialii ruşi au anunţat că au impus restricţii şi la acordarea cetăţeniei Rusiei. Moldovenilor nu li se va mai acorda cetăţenie doar din motivul că s-au născut în fosta URSS ori sunt căsătoriţi cu cetăţeni ai Rusiei, precum era până în prezent. De anul acesta cetăţenia va putea fi oferită doar persoanelor care investesc în economia rusă sau celor care au diplomă de absolvire a instituţiilor de învăţământ din Federaţia Rusă.