Ministrul lituanian a declarat că scopul acestei mișcări a fost de a „obține concesii din partea Occidentului! 

SUA și NATO au avut dispute tot mai intense cu Rusia, în ultima vreme, în special din cauza Siriei și a Peninsulei Crimeea. Ministerul rus al Apărării a declarat că noile amplasamente ale rachetelor nucleare fac parte dintr-un exercițiu militar și au mai fost utilizate, scrie BBC. 

Kaliningrad este o enclavă rusească între Polonia și Lituania. Sistemul Iskander are o rază de acțiune de până la 700 de km și poate ajunge până la Berlin. Ministrul polonez al Apărării,  Antoni Macierewicz, a catalogat acțiunile Rusiei ca fiind „alarmante”. 

Și un oficial al serviciilor secrete americane a declarat pentru Reuters că gestul ar putea semnifica un dezacord față de NATO, în timp ce Alianța își consolidează flancul estic prin desfășurarea a patru batalioane în Polonia, Lituania, Letonia și Estonia, anul viitor. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a explicat că desfășurarea rachetelor „nu este un eveniment excepțional”. Rachetele Iskander au fost trimise în Kaliningrad și în timpul unor exerciții militare de anul trecut. 

Anexarea Crimeei și sprijinul pentru președintele sirian Bashar al-Assad continuă să tensioneze relațiile cu puterile vestice. 

Finlanda, Suedia, Estonia și Letonia sunt printre națiunile care au raportat, recent încălcări ale spațiului lor aerian de către avioane de luptă rusești.