RUSIA. Proiect de lege împotriva străinilor care critică liderii ruși în presă sau pe Facebook

RUSIA. Proiect de lege împotriva străinilor care critică liderii ruși în presă sau pe Facebook

Un deputat rus, lider al partidului naţionalist Rodina, a propus ca Serviciul federal de Supraveghere a Comunicaţiilor, Tehnologiei Informaţiei şi Mass-media să primească dreptul de a refuza intrarea în ţară pentru cetăţenii străini care scriu de rău despre Rusia şi liderii ei, în presă şi pe reţelele de socializare.

„Propunerea mea este ca Roskomnadzor, ca serviciu însărcinat cu monitorizarea câmpului informaţional, atunci când identifică declaraţii relevante sau distribuirea de informaţii ce denigrează înalţi demnitari sau cetăţeni ai Federaţiei Ruse, sau ţara pe ansamblu, să aibă dreptul de a interzice intrarea în ţară pentru cetăţeanul respectiv'”, a explicat Aleksei Juravliov, liderul Rodina şi deputat în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.

El spune că bază pentru astfel de modificări legislative au servit câteva recente cazuri în care personalităţi publice, locuitori dintr-un stat vecin, au făcut declaraţii denigratoare la adresa Rusiei, iar acum caută sau şi-au găsit de muncă în Federaţia Rusă.

În prezent, o astfel de interdicţie poate fi impusă de Ministerul de Interne rus, Serviciul Federal de Securitate (FSB), Serviciul de Informaţii Externe (SVR), Ministerul rus al Apărării, Rosfinmonitoring (Serviciul de monitorizare financiară), Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul Federal de Control al Drogurilor, Serviciul Federal de Migraţie, Rospotrebnadzor (Serviciul Federal pentru Protecţia Consumatorilor) şi Agenţia Federală Medico-Biologică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, se propun modificări la Articolul 27 din legea federală despre regulile de plecare şi intrare în Federaţia Rusă, precum şi la hotărârea de guvern privind neautorizarea intrării pe teritoriul Federaţiei Ruse pentru un cetăţean străin sau un apatrid.

„Intenţionăm ca la nivel legislativ să reglementăm astfel de probleme. Rezultă că unele persoane destul de cunoscute, inclusiv din Ucraina, vin în Federaţia Rusă după ce au încercat să o discrediteze cât mai mult posibil, iar acum vor sau chiar au obţinut aici un loc de muncă”, a spus deputatul Rodina, referindu-se la cazul concret al jurnalistului ucrainean Daniil Graciov, potrivit Agerpres.

Acesta a criticat anterior pe reţelele de socializare autorităţile de la Moscova pentru sprijinul acordat separatiştilor din Lugansk şi Doneţk, iar recent s-a angajat prezentator la postul de televiziune rusesc NTV.

De altfel, cu câteva zile în urmă, canalul NTV a difuzat o înregistrare în care jurnalistul ucrainean îşi face mea culpa în legătură cu aceste afirmaţii „jignitoare”.

O parte dintre utilizatorii de internet ruşi pe unul dintre site-urile de petiţii on-line au început deja strângerea de semnături pentru a cere retragerea jurnalistului ucrainean de la NTV. Au fost adunate mai mult de 10.000 de semnături.

Jurnalistul Daniil Graciov are şi mulţi susţinători, dar nu se ştie însă care dintre tabere va câştiga în actualul context politic rus.

Purtătorul de cuvânt al Roskomnadzor, Vadim Ampelonski, a declarat pentru ziarul Izvestia, că, deocamdată, instituţia sa nu este pregătită să comenteze această iniţiativă.