Rusia: Producătorii ilegali de vodcă vor fi controlaţi din spaţiu, prin satelit

Rusia: Producătorii ilegali de vodcă vor fi controlaţi din spaţiu, prin satelit

Moscova ia măsuri pentru combaterea producătorilor ilegali de alcool. Autorităţile ruse intenţionează să controleze producţia de alcool din spaţiu, folosind imagini în infraroşu din satelit pentru a-i identifica pe producătorii ilegali de vodcă, precum şi pe cei care depăşesc volumele de producţie autorizate.

Ziarul rus Izvestia scrie că numărul societăţilor autorizate să producă alcool în Rusia a fost redus  în 2011 la jumătate, dar unele dintre ele au continuat să activeze fără licenţă.

Observaţiile făcute cu ajutorul sateliţilor au permis deja Serviciului federal de reglementare a pieţei de alcool din Rusia să indentifice o serie de contravenienţi.

Expertul Boris Dvorkin consideră însă că preţurile unei astfel tip de supravegheri sunt extrem de ridicate, în condiţiile în care o fotografie din satelit de înaltă rezoluţie este estimată la 500 de dolari (circa 400 de euro).

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi timp, juriştii chestionaţi de Izvestia au pus la îndoială legalitatea unei astfel de măsuri, subliniind că producţia de alcool trebuie controlată strict în conformitate cu procedurile specifice.

Autorităţile ruse au făcut apel în repetate rânduri la intensificarea luptei contra alcoolismului în ţară, deplângând faptul că ruşii beau mai mult astăzi decât în 1990, după prăbuşirea URSS.

Abuzul de alcool ucide o jumătate de milion de oameni în fiecare an în Rusia, ţară cu o populaţie de 141,2 milioane de locuitori, şi se repercutează asupra speranţei de viaţă a bărbaţilor ruşi, de altfel scăzută, la fel ca în multe ţări sărace, cum ar fi Bangladesh sau Honduras, potrivit cifrelor oficiale.