NATO este în alertă după ce armata Rusiei început luni exerciţii tactice în 20 de poligoane din Districtul militar Sud, inclusiv în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, dar şi în Abhazia şi Osetia de Sud, două regiuni separatiste georgiene recunoscute de Moscova în 2008.
Conform agenţiei de presă Interfax, la exerciţiile tactice şi speciale participă toate tipurile de forţe militare ale Districtului militar Sud. De asemenea, sunt prezente Flota rusă din Marea Neagră şi Flotila din Marea Caspică. Exerciţiile vor fi terminate la 15 septembrie.
20 de poligoane militare din regiunile Astrahan, Rostov, Stavropol, Adîgheia (Krasnodar), Daghestan, Osetia de Nord, Cecenia, Crimeea, Armenia, Abhazia şi Osetia de Sud vor găzdui aplicaţiile.
Pe lângă tancuri şi artilerie, vor fi implicate şi structurile de protecţie chimică, biologică şi împotriva radiaţiilor, de război electronic, de recunoaştere şi trupe de inginerie şi asistenţă logistică.
Vor participa 8o de avioane şi elicoptere
Unităţile motorizate, 80 de avioane şi elicoptere au fost incluse în plan. În iulie, Rusia a efectuat exerciţii militare şi în Marea Neagră. La acea vreme au participat fregatele Admiral Grigorovici şi Admiral Essen din cadrul Flotei ruse cu baza la Sevastopol (Crimeea).
Aceste nave de război au simulat atacuri „pentru distrugerea unui detaşament naval al unui inamic imaginar”. Presa ucraineană a relatat că navele au monitorizat exerciţiile internaţionale Sea Breeze-2021, desfăşurate în Marea Neagră între lunile iunie şi iulie.
În acest context au apărut şi provocările din partea Rusiei, fiind vizate vasele ţărilor implicate în Sea Breeze-2021. Nu mai este de mirare că Marea Neagră a devenit o zonă de confruntare periculoasă.
Asta a declarat-o directorul Departamentului IV din cadrul Ministerul rus de Externe, Iuri Pilipson, care n-a ratat ocazia de a critica exerciţiile Sea Breeze. De cealaltă parte, în urmă cu 21 de zile, Ucraina lansa un program de aplicaţii militare în vestul ţării.
Exerciţii militare pe axa SUA-Ucraina
Au participat militari din SUA, Polonia şi Lituania, principalele ţări susţinătoare ale Kievului în tensiunile cu Rusia. Manevrele militare au fost denumite 'Three Swords 2021 (Trei Săbii 2021). Au fost cooptaţi 1.200 de soldaţi şi 200 de vehicule de luptă, care s-au pregătit în poligonul militar Iavoriv din regiunea Lvov până la 30 iulie.
De altfel, Ucraina a mai găzduit în ultimele luni şi alte exerciţii la care au participat state membre ale NATO. Rusia a desfăşurat la rândul ei mai multe exerciţii militare în ultimele luni, în special în peninsula Crimeea.
Au fost aduşi 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană, acţiune care a stârnit temeri asupra unei escaladări a conflictului armat din estul separatist prorus al Ucrainei, conform Agerpres.