Rusia mută strategic în zona Pacificul, Președintele filipinez Rodrigo Duterte efectuează o vizită de stat de 4 zile în Rusia

Rusia mută strategic în zona Pacificul, Președintele filipinez Rodrigo Duterte  efectuează o vizită de stat de 4 zile în Rusia

Manila, Filipine - Preşedintele Rodrigo Duterte vizează noi oportunităţi de cooperare cu Moscova. Acesta a plecat din Manila Luni, 22 mai, pentru o vizită oficială de 4 zile în Rusia.

Sub conducerea lui Duterte, care a preluat mandatul în luna iunie 2016, Filipine a avut o atitudine pro Beijing şi pro Moscova - considerându-le o sursă necesară de investiţii - în timp ce relaţiile cu SUA s-au răcit.

 

De asemenea, Filipine s-a distanţat de Uniunea Europeană, refuzând recent un pachet de ajutor în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro (278 milioane de dolari) pentru următorii trei ani, pentru că ajutorul avea ca şi condiţie angajamente pentru îmbunătăţirea drepturilor omului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În declaraţia dată înainte de a pleca de pe Aeroportul Internaţional Davao, Duterte a declarat că vizita sa marchează un nou capitol în relaţiile dintre cele două ţări.

El a subliniat că este important pentru Filipine să colaboreze împreună cu Rusia, adăugând că există oportunităţi pentru „o cooperare reciproc avantajoasă.“

„Rusia nu trebuie să mai fie la marginea diplomaţiei filipineze. Supradependenţa pe partenerii tradiţionali ne-a limitat spaţiul de manevră într-o arenă internaţională foarte dinamică. Aceasta a fost o greşeală a strategiei noastre, care a dus la multe oportunităţi ratate pentru ţara noastră. Sunt hotărât să corectez acest lucru“, a declarat Duterte.

În timpul vizitei sale, Duterte a spus că doreşte implicarea în sfera de securitate politică, creşterea cooperării economice şi să consolideze schimburile culturale între cele două ţări.

De asemenea, Liderul filipinez a declarat că va discuta modalităţile de „trasare a direcţiei viitoare“ a parteneriatului statului filipinez cu Rusia, în timpul discuţiilor sale cu preşedintele rus, Vladimir Putin şi cu premierul rus Dmitri Medvedev.Programul Preşedintelui implică semnarea mai multor acorduri, inclusiv unul referitor la cooperarea în domeniul apărării.

La sfârsitul săptămânii trecute,Duterte a indicat că una dintre priorităţile de top ale zitei de stat în Rusia, este accea de a să achiziţiona armament rusesc de ultimă generație , armament pe care l-ar folosi împotriva militanţilor islamişti care acţionează în zona de sud a Filipinelor.

„Am tot căutat (o armă pentru a le aduce sfârşitul)... Mă duc în Rusia. Acelaşi scop. Dacă ei ne pot oferi (bombe de precizie) ghidate... avem atât de multe bombe inteligente dar nu la fel de precise ca cele ghidate prin laser sau prin satelit“, a declarat el la o convenţie naţională a Gărzii de Coastă filipineze.