Evenimentul Zilei > International > Rusia nu mai are nevoie de Franța: putem să ne construim singuri nave de tip Mistral
Rusia nu mai are nevoie de Franța: putem să ne construim singuri nave de tip Mistral

Rusia nu mai are nevoie de Franța: putem să ne construim singuri nave de tip Mistral

Rusia este capabilă să-şi construiască singură nave din clasa Mistral şi nu depinde de Franţa în acest domeniu, a declarat ieri, la Moscova, adjunctul comandantului-şef al marinei ruse Viktor Bursuk, citat de Ria Novosti.

“Noi nu depindem în niciun caz de Franţa, acesta nu este decât un contract de cooperare militară şi tehnică, nimic mai mult. Programul nostru de construcţii navale prevede crearea de nave din această clasă şi va fi realizat, fără îndoială”, a indicat Bursuk.

Programul rusesc de construcţii navale în perspectiva anului 2050 prevede crearea unei flote moderne şi echilibrate şi “capabilă să îndeplinească misiuni de descurajare nucleară şi convenţională”, a adăugat el.

Administraţia preşedintelui francez Francois Hollande a anunţat în 3 septembrie că nu sunt reunite condiţiile pentru livrarea primei nave de proiectare şi comandament din clasa Mistral către Rusia, ţinând cont de situaţia din Ucraina.

Mai târziu, un purtător de cuvânt al Palatului Elysee a explicat că declaraţia preşedintelui Hollande nu antrenează nicio consecinţă juridică. Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a anunţat la începutul lunii octombrie că decizia privind livrarea navelor Mistral către Rusia ar putea fi luată în noiembrie. Şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Ivanov, a anunţat în 23 octombrie că Rusia va acţiona Franţa în justiţie dacă Parisul încalcă contractul, amintește Ria, preluată de Agerpres.

Grupul francez de construcţii navale DCNS şi Agenţia rusă pentru exportul de armament (Rosoboronexport) au semnat în 2011 un contract de 1,2 miliarde de euro, prevăzând construirea a două nave de tip Mistral pentru marina rusă. Prima navă, Vladivostok, ar fi urmat să fie remisă Rusiei în 2014, iar a doua, Sevastopol, în 2015.