O cursă a unui avion care avea ca rută de deplasare Viena-Moscova a fost anulată, pe 27 mai, după ce Rusia nu și-a oferit acordul în ceea ce privește evitarea teritoriului Belarusului. Acțiunea a avut loc în contextul noilor solicitări din partea Uniunii Europene, care cer companiilor de transport aerian să evite deplasarea pe teritoriul Belarusului.

Solicitările oficialilor europeni au fost înaintate pe fondul situației aeronavei care a fost deturnată de către autoritățile din Belarus și a aterizat la Minsk, ca urmare a unei bombe ce s-ar fi aflat la bordul vehiculului aerian. Avionul care se deplasa pe ruta Atena-Vilnius a fost escortat de o aeronavă militară MiG-29.

UE cere evitarea spațiului Belarusului

În urma unor discuții purtate luni de către oficialii europeni, aceștia au anunțat că vehiculele aeriene vor evita deplasarea în spațiul aerian al Belarusului.

De asemenea, demnitarii europeni au subliniat, în cadrul unor declarații de la începutul săptămânii, că aeronavele companiilor aeriene din Belarus nu li se va mai permite să se deplaseze pe teritoriul statelor UE. Acestora li s-a interzis și accesul pe aeroporturile din spațiul european.

Măsurile impuse au fost adoptate în contextul în care Belarus a trimis, pe 23 mai, un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta un vehicul aerian care efectua o cursă Atena-Vilnius, la bordul căruia s-a aflat un jurnalist opozant regimului Lukașenko.

Aeronava a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Rusia nu a aprobat deplasarea avionului în afara Belarusului

Potrivit reprezentanților companiei Austrian Airlines, Rusia nu a aprobat deplasarea avionului în afara spațiului Belarusului, motiv pentru care cursa în cauză a fost anulată.

”Autorităţile ruse nu ne-au dat autorizaţia” de a ocoli spațiul aerian al Belarusului, a transmis compania aeriană într-un comunicat, potrivit Agerpres. ”În consecinţă, am fost nevoiţi să anulăm zborul de astăzi între Viena şi Moscova”, se mai arată în document.

Ministerul Transporturilor din Austria a confirmat ”o anulare a unui zbor al Austrian Airlines de la Viena la Moscova astăzi”. ”Potrivit informaţiilor noastre, schimbarea traseului de zbor nu a fost aprobată de către autorităţile ruse”, a transmis Executivul din Austria, conform Agerpres.