Evenimentul Zilei > Politica > Rusia, nouă provocare pentru UE! Ce spune ambasadorul rus la București
Rusia, nouă provocare pentru UE! Ce spune ambasadorul rus la București

Rusia, nouă provocare pentru UE! Ce spune ambasadorul rus la București

Rusia, nouă provocare pentru UE. Ambasadorul rus a atacat România, alături de alte state ale UE, spunând că a cerut Rusiei să încalce legea.

Rusia, nouă provocare pentru UE! Moscova are „toate motivele” pentru a se îndoi de o „investigaţie imparţială” a Uniunii Europene în cazul Aleksei Navalnîi, a declarat ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin.

Rusia, nouă provocare pentru UE!

„E foarte ciudat să aud că Uniunea Europeană în întregul său sau ţări ale Uniunii Europene, una după alta, inclusiv România, au cerut, de fapt au insistat, au solicitat Rusiei să încalce legea rusă”, a spus Kuzmin.

„De câte ori nu am auzit şi nu vom auzi declaraţii despre justiţie, despre statul de drept, despre faptul că principiile democratice sunt inviolabile în acest domeniu? Despre ce vorbim, în cazul Navalnîi? Fiul meu mai mic ar spune că acest caz este o performanţă de transparenţă şi umanism extraordinare”, a mai susținut diplomatul rus, la o conferinţă de presă.

Aleksei Navalnîi „a fost singurul cetăţean din Rusia care s-a bucurat de privilegiul de a nu fi în închisoare nici măcar o zi, în ciuda a două condamnări succesive”, a mai afirmat Kuzmin.

„Navalnîi, candidat să devină o victimă sacră”

„În principiu, e o aroganţă că domnul Navalnîi a devenit un fel de candidat să devină o victimă sacră în Rusia, ca să lanseze ceva asemănător cu revoluţia din Maidan, Kiev, acum şapte ani. Ne amintim foarte bine momentul în care forţele de ordine ucrainene au urmat linia de toleranţă şi umanitate extreme, interacţionând cu protestatarii sau fiind neînarmaţi în faţa manifestanţilor”, a adăugat Kuzmin.

Ambasadorul susține că Uniunea Europeană ar fi „politizat” cazul lui Aleksei Navalnîi.

„Avem toate motivele să ne îndoim de orice investigaţie imparţială din partea Uniunii Europene, care ea însăşi a politizat intens cazul Navalnîi, de fapt l-a creat ca subiect politic. Era, pur şi simplu, un caz penal. Acum, în viziunea Europei, e o mare problemă politică.

Dacă dumneavoastră credeţi că domnul Navalnîi este lider al opoziţiei, este politician, profitaţi de experienţa progresistă şi practica colegilor din Spania. Ei vorbesc, referitor la arestul şi încarcerarea unuia din liderii mişcării din Catalonia – ‘Nu avem prizonieri politici, avem politicieni în închisoare’. Dacă îl consideraţi pe domnul Navalnîi politician, atunci notaţi că nu este prizonier politic, ci politician încarcerat”, a mai susținut Valery Kuzmin.

Umilința încasată de șeful diplomației UE la Moscova

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut critic al Kremlinului, a fost arestat pe 17 ianuarie şi apoi a fost condamnat la o pedeapsă de aproape trei ani de închisoare. Navalnîi a declarat că regimul lui Putin încearcă să-l reducă la tăcere prin această arestare, după ce a eșuat în încercarea de a-l ucide, în august, când l-a otrăvit cu un agent toxic din clasa Noviciok.

Reamintim că regimul lui Putin a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia. Aceștia sunt acuzaţi că ar fi participat la manifestaţii în favoarea opozantului închis Aleksei Navalnîi. Anunţul privind expulzarea diplomaților a fost făcut în contextul vizitei şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.