Oamenii de știință ruși dezvoltă, în prezent, o nouă aeronavă militară care va putea să distrugă sateliții statelor inamice. Este vorba de  aeronavă care poartă un laser cu precizie foarte ridicată. Rusia a beneficiat substanțial ca urmare a mai multor descoperiri științifice realizate în cadrul programului A-60, de realizare a unei arme cu laser, și a finalizat proiectul pentru dezvoltarea unui ansamblu anti-satelit modern, a menționat Interfax.
"Proiectarea acestui ansamblu a avut deja loc. Toată munca depusă ne va permite să facem un mare pas înainte pentru fabricarea acestor aparate de zbor", conform aceleiași surse.
Acest ansamblu special de aviație, care presupune montarea unui laser la bordul aeronavei, va putea fi folosit pentru a destabiliza sateliții de spionaj, navigație și comunicații militare ale inamicului sau pentru a arde aparatura optică și senzorii sensibili ale acestora, prin transmiterea unor raze laser foarte puternice.
În 2016, Vladimir Mikheyev, vicepreședintele Concernului pentru Tehnologii Radioelectrice (KRET, afiliat Rostec) din Rusia, a declarat că avionul de luptă recent dezvoltat de țara sa va putea să distrugă țintele inamice cu ajutorul unui laser de mare precizie.
"Aparatul de zbor va avea sisteme de navigație extrem de precise. Echipajul va putea să determine poziția avionului cu precizie și va direcționa fasciculele laser către țintele selectate", a declarat domnul Mikheyev.
Proiecte similare au fost finanțate și de fosta Uniune Sovietică, oamenii de știință de la acea vreme realizând un laborator experimental de zbor de tip A-60, cu arme laser, pe baza avionului Il-76MD. Cercetările au fost oprite în 2011 și reluate în 2012.