Rusia îşi retrage ambasadorul din Qatar după ce diplomatul a fost bruscat de vameşi

Rusia îşi retrage ambasadorul din Qatar după ce diplomatul a fost bruscat de vameşi

Rusia a anunţat astăzi limitarea raporturilor sale diplomatice cu statul Qatar, după ce ambasadorul rus Vladimir Titorenko a fost bruscat şi brutalizat - chiar bătut, conform unor surse - de către vameşi qatarioţi în aeroportul din capitala ţării Doha.

Incidentul a avut loc cu o săptămână în urmă, inspectorii vamali încercând să-i smulgă acestuia valiza diplomatică pentru a o trece printr-un scaner de securitate, pe fondul tensiunilor din regiune ca urmare a tulburărilor din Siria, relatează postul de radio Eho Moskvî, preluat de Agerpres.

"Ambasadorul Rusiei, Vladimir Titorenko, va părăsi în următoare zile Qatarul, la încheierea unui tratament, respectiv se va reduce şi nivelul contactelor cu Ambasada Qatarului din Moscova", se menţionează într-o declaraţie a Ministerului rus de Externe.

Potrivit textului, la 30 noiembrie, MAE al Rusiei a trimis o notă de protest Ambasadei Qatarului din capitala rusă, în care a cerut ca Moscovei să i se prezinte oficial scuze şi să fie pedepsiţi cei responsabili de acest incident.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum două zile, un diplomat rus a declarat, sub rezerva anonimatului, că incidentul din 29 noiembrie cu ambasadorul rus ar putea avea legătură cu poziţia Rusiei faţă de situaţia din Siria.

Cu o săptămână în urmă, conform Interfax, pe aeroportul din Doha, ambasadorului rus i s-a cerut valiza diplomatică pentru a fi trecută prin scanerul de securitate, deşi diplomaţii ruşi aveau permisiunea din partea Ministerului de Externe al Qatarului de a transporta aceste documente fără ca ele să treacă prin filtre de securitate.