Rusia îşi menţine trupele în Armenia până în 2044

Rusia îşi menţine trupele în Armenia până în 2044

Rusia îşi va prelungi prezenţa militară în Armenia până în 2044 şi va suplimenta contingentul detaşat la baza Gyumri din fosta republică sovietică, a anunţat, ieri, ministrul armean de externe, cu câteva ore înainte de debutul vizitei de două zile la Erevan a liderului de la Kremlin, Dmitri Medvedev.

"Baza militară rusă, pe lângă faptul că răspunde intereselor Federaţiei Ruse, va mai garanta şi securitatea Armeniei, alături de forţele armate armene", a explicat Eduard Nalbandian pentru postul de televiziune Rusia 24.

Acordul care extinde prezenţa trupelor ruse urmează să fie semnat în cursul vizitei lui Medvedev, a mai precizat oficialul armean.

Pe agenda vizitei liderului rus se mai află şi reuniunea informală a şefilor de state membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), un bloc militar regional dominat de Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu ochii pe vecinii azeri

Un purtător de cuvânt al formaţiunii de guvernământ de la Erevan, Partidul Republican, a subliniat pentru AFP că noile schimbări de natură militară permit "protejarea frontierelor Armeniei şi exclud posibilitatea ca Azerbaidjanul să încerce să soluţioneze conflictul din Nagorno- Karabah prin forţă".

Relaţiile azero-armene sunt în continuare tensionate din cauza regiunii Nagorno-Karabah, o enclavă de pe teritoriul Azerbaidjanului locuită de o populaţie majoritar armeană şi care nu mai este controlată de guvernul de la Baku.

Regiunea şi-a proclamat independenţa după un război desfăşurat între 1988 şi 1994 şi soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, dar noua entitate nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Conflictul mocneşte între cele două ţări caucaziene, după mai multe răbufniri recente care au opus separatiştii armeni forţelor azere. Rusia, alături de SUA şi Franţa, face parte din Grupul de la Minsk care încearcă să găsească o soluţie negociată acestui conflict.

O parte din cei 3.000 de militari ruşi ajută forţele armene să patruleze graniţa cu Turcia, stat membru NATO, după ce Ankara a decis, în 1993, să închidă graniţa cu Armenia din solidaritate cu Azerbaidjan.